Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

DANISH RADIO BIG BAND

«A Good Time Was Had By All»
STORYVILLE 6 CD-box
«Spirituals»
STORYVILLE

Jo, den er god nok. Radioens Danse Orkester, Radioens Big Band, Danish Radio Big Band, Danish Radio Jazz Orchestra, DR Big Band, DR Big Bandet og nu igen Danish Radio Big Band (DRBB) har rundet det halve århundrede og et stort tillykke med det!

I en tid, hvor statsejede og –drevne institutioner som Danmarks Radio bliver ledet af kulturelt set uvidende og ligeglade jurister/økonomer, er det mod alle odds lykkedes at holde orkestret i live siden 1964. Noget af en bedrift. I den anledning er der hele to nyudgivelser med DRBB. En box med seks CDer, dækkende udviklingen fra starten til i år og en dugfrisk udgivelse, hvor DRBB fortolker amerikanske spirituals, arrangeret af basunisten Vincent Nilsson – medlem af orkestret siden 1974.

For nu at starte med det historiske, er det faktisk ret fantastisk hvor godt orkestret lyder allerede i starten. Under kyndig ledelse af hhv. Ib Glindemann og Stan Kenton spilles der musik på et forbløffende højt niveau. Standards, blandet med musik skrevet direkte til orkestret afleveres professionelt og swingende – også hørt med 2014-ører. DRBBs samarbejde med tenorsaxofonisten Ben Webster var aldrig kedelige og boxen indeholder også flere eksempler på dette. Perioden med Thad Jones – vel nok DRBBs mest markante periode, hvor orkestrets format for alvor blev slået fast – er fornemt dokumenteret, ligesom samarbejder med udenlandske solister som Georgie Fame, Marie Bergman, Tony Coe, Art Farmer, Django Bates, Eliane Elias, Phil Woods og Silvana Malta er andre højdepunkter, mens stykkerne med franske Martial Solal har mere intellektuel interesse – for det swinger ikke voldsomt meget. Danske koryfæet som Niels-Jørgen Steen, Palle Mikkelborg og Thomas Clausen får såmænd også lov at være med i samlingen, der afsluttes med en forrygende 2014-udgave af Michel Camilos «Why Not» med komponisten ved flyglet.

Jazzens og DRBBs udvikling gennem halvtreds år dokumenteres fornemt på disse seks cd’er. Der er med garanti noget for enhver smag.

DRBB Spirituals

Nogenlunde samtidig kommer en fin udgivelse, hvor DRBB fortolker amerikanske spirituals. Den svenske basunist Vincent Nilsson har gjort et fornemt stykke arbejde med at opdatere de smukke, enkle sange så de passer til et moderne big band fra Skandinavien.

Ingen sangere i denne del af verden kan synge sangene som de er tænkt. Derfor er det intet mindre end et scoop at få den i DK boende cubanske super congaspiller Eliel Lazo til at fortolke udvalgte sange. Med sin charmerende cubanske accent kommer der en ekstra dimension i musikken og man nærmest tvinges til at lytte efter teksterne. DRBB spiller som altid overbevisende og med den rette feeling. Og de korte soli bliver spillet med indlevelse og glæde. En glædesfuld udgivelse, som er med til at markere DRBBs position som en bredt favnende og til stadighed udviklende musikalsk organisme.

Niels Christensen

Anders Gustafsson, Michael Mølhede, Thomas Kjærgaard, Mads la Cour, Gerard Presencer (tp), Steen Han, Vincent Nilsson, Peter Jensen, Annette Huseby Saxe, Jakob Munck, Kim Aagaard (tb), Nikolai Schultz, Peter Fuglsang, Hans Ulrik, Claus Waidtløw, Anders Gaardmand (sax), Henrik Gunde (p), Per Gade, Kaspar Vadsholt (b), Søren Frost (dr), Eliel Lazo (co, voc).

Skriv et svar