Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

DARK STAR SAFARI

«Advanced Listening Opportunity»
ARJUNAMUSIC AMEL-CD718

Dark Star Safari er det nye prosjektet med den norske supertrioen Jan Bang, Erik Honoré og Eivind Aarset, pluss den sveitsiske trommeslageren og keyboardisten Samuel Rohrer. Deres debutplate har på mange måter kommet krypende, uten å ha gjort så mye ut av seg, men det var innen man puttet den i spilleren, skrudde opp på høyt volum, og lot musikken fylle rommet, hodet, sjelen og kroppen.

De fleste kjenner Jan Bang og Erik Honoré som hovedmennene bak den eksperimentelle Punkt-festivalen i Kristiansand, hvor verdens ledende musikere innenfor den eksperimentelle musikken, uansett sjanger, dukker opp med strålende forestillinger. Og hvor begrepet ‘live remix’ fikk en stor betydning. I tillegg har de markert seg sammen med en rekke av de musikerne som var med på «den norske jazzrevolusjonen», særlig sammen med musikere som Arve Henriksen og John Hassell. Aarset kjenner vi som en av de to sørlendingenes gode venner og samarbeidspartnere, i tillegg til at han er en glimrende gitarist, særlig innenfor de musikkformene som dyrkes på Punkt, men også i en rekke andre spennende sammenhenger. Og Rohrer, som jeg ikke kjente godt til tidligere, før jeg fikk denne innspillingen i hånda, men som er en av nordmennenes nære «slektninger» i alpelandet.

Allerede fra start, i åpningssporet «Labyrinthine», overrasker denne innspillingen med å være tett på den eksperimentelle popmusikken i uttrykket. Spesielt på grunn av Bangs bidrag som vokalist. Ellers beveger musikken seg akkurat der vi hadde forventet og håpet. De fire virereutvikler det landskapet, særlig Bang og Honoré har utforsket på flere innspillinger og konserter de senere årene. Og landskapet befinner seg i nærheten av der hvor vi finner for eksempel David Sylvian, Brian Eno, Lourie Anderson (hør på sjettesporet «Mordechai (A Prophecy)», Arve Henriksen og mange andre av de norske og europeiske musikerne som har lagt seg i det litt svevende og vakre landskapet.

Nå begynner det å bli noen år siden Jan Bang kunne beskrives som popmusiker og vokalist. Men han har holdt kunnskapene og stemmen i behold fra ungdommens «syndefulle» tid som vokalist i diverse popband på Sørlandet. Og at han nå vender tilbake som vokalist, burde ikke bli en engangshendelse.

Dette er blitt en plate å drømme seg bort med. En plate som tar oss vekk fra hverdagen og inn i «Punkt-landskapet», med fire musikere som kommuniserer perfekt gjennom de 10 låtene vi får servert.

Vakkert og veldig spennende!

Jan Granlie

Jan Bang (v, live samp, samp, p, dictophone), Erik Honoré (synth, samp, synthb, v, lyrics), Eivind Aarset (g, elec, b), Samuel Rohrer (dr, perc, moog, synth)

Skriv et svar