Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

DARRELL KATZ AND ODDSONG

«Jailhouse Doc With Holes In her Socks»
JCA RECORDONS JCA1601

Så er vi over i musikk jeg ikke ante eksisterte. Komponisten Darrell Katz and Oddsong debuterer som kolølektiv med denne innspillingen, som må være noe av det mest kreative jeg har hørt på lang tid i skjæringspunktet mellom moderne kammerjazz og nyere klassisk musikk.

Komponisten Darrell Katz er helt ukjent for denne enkle anmelderen, men i følge internettet skulle han være kjent for sitt samarbeid med Jazz Composers Alliance Orchestra (JCA Orchestra) fra før, og på denne innspillingen opereres det med bandet Oddsong, som består av vokal, to altsaksofonister, en sopransaksofonist, en barytonesaksofonist, en fiolinist og en på vibrafon og marimba. I tillegg får vi også høre hans tidligere samarbeidspartnere i JCA Winds and Strings og JCA Orchestra, så her er det ikke spart på noe.

Vi får 12 komposisjoner, som jeg føler ligger litt i Gerswins «Porgy & Bess»-landskapet, men gjort i moderne drakt og utførelse.

Vi får en fin kombinasjon av jazz, fin vokal av Rebecca Schrimpton, gode saksofonarrangementer, og spennende «overlappinger» av jazz og klassisk gjennom hele innspillingen.

For undertegnede er dette helt ny musikk, og jeg lar meg fascinere av de spennende «lydkulissene» de fremskaffer. Av og til får jeg også en følelse av noe Philip Glass kunne ha gjort, eller noen av de nyere, yngre skandinaviske komponistene.

I den låta JCA Winds and Strings medvirker, «Ye Watchers And», får vi et litt annet lydbilde. Musikken blir mer kompleks og et steg nærmere samtidsmusikken, vi får resitasjon, utdrag fra den amerikanske nasjonalsangen, og mye som virker relativt fritt improvisert, og i sistelåta, «The Red Blues/Red Blue» med hele JCA Orchestra, featuring den gamle helt, Oliver Lake på altsaksofon, gjør de en av de andre låtene i stort format. De beveger seg et godt stykke inn i den mer kjente klassiske amerikanske symfonitradisjonen her, og det blir på mange måter spennende og ytterst fascinerende.

Har du hang til jazz og klassisk musikk, så skal du sjekke ut denne innspillingen. Det er musikk, i alle fall vi i salt-peanuts-redaksjonen ikke hører til daglig. Morsomt og tøft, og Oliver Lakes innspill i sistelåta tar skikkelig av!

Jan Granlie

Jim Hobbs (as), Rick Stone (as), Oliver Lake (as), Phil Scarff (ts, ss, sopranino), Melanie Howell Brooks (bs, bcl), Helen Sherrah Davies (vio), Vessela Stoyanova (vib, mar), Rebecca Shrimpton (v), JCA Winds and String, JCA Orchestra

Skriv et svar