Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

DATADYR

«Woolgathering»
IS IT JAZZ? RECORDS, KAR238CD

Datadyr er en jazztrio fra Bergen, bestående av gitaristen Odd Erlend Mikkelsen, bassisten Øystein Haynes og trommeslageren Amund Nordstrøm. I tillegg har de fått med seg et par gjester, Mathias Marstrander på pedal steel gitar og Kjetil Møster på saksofon, der de har ment det måtte noe mer enn trioen til, for å oppnå ønsket resultat.

Musikken deres spenner fra det milde til det energiske og eksplosive, og det er sjelden langt mellom disse ytterpunktene, noe man, etter hvert kan si gjelder en rekke, yngre, norske jazztrioer. Gjennom fire års jazzstudium ved Griegakademiet er inspirasjonen som samlet seg og uttrykket som står igjen i dag preget av tradisjonell jazz, nyere retninger innen jazz og improvisert musikk. Mange av låtene på debutalbumet har sin opprinnelse fra starten av studiene og har utviklet seg parallelt med bandet. Låtskriving og arrangering har etter hvert tatt større del i øvingene, samtidig som bandet jobber hardt for å beholde det spontane og lekne uttrykket som var utgangspunktet for trioen. Som bandet selv sier: «Det var et bevisst valg å spille inn alt i samme rom, med så få overdubbinger som mulig. Vi ønsket å ha god kommunikasjon oss imellom for å gjøre det enklest mulig å spille, og for å fange energien som kommer fra gleden ved å spille musikk. Vi ønsket at instrumentene skulle blø inn i hverandre for å få en organisk romlyd». Albumet er spilt inn i Solslottet Studio på Bergen Kjøtt, i oktober 2020.

Vi får sju låter, som alle ligger tett på for eksempel et band som Bushman’s Revenge, men også, særlig i de roligere låtene, Terje Rypdal. Det er en kompakt og fin trio som varierer fint mellom uttrykkene, og særlig liker jeg tittelsporet, som er en rolig og deilig ballade helt i Rypdals ånd. Her får de også god assistanse av Mathias Marstrander på pedal steel gitar, og i det neste sporet, «Daybreaking» og i låta «Datadyr» bidrar Kjetil Møster til at lydbildet blir utvidet med fint saksofonspill. Og hans bidrag på disse to låtene, er absolutt med på å gjøre innspillingen enda mer spennende, for hans solistbidrar slår gnister.

Det er verdt å merke seg gitaristen Odd Erlend Mikkelsen, som har en fot i rocken og den andre i jazzen, og som kombinerer de to stilartene på en fin og sømløs måte. Og det er deilig å høre Haynes traktere akustisk bass i sammenhengen. Det er med på å gjøre lydbildet litt annerledes enn flere av de andre banda innenfor denne tradisjonen. Og Nordstrøm er en trommeslager som sikkert har hørt mye p Gard Nilssen i sin leting etter en «trommestemme». For hele veien er han langt framme på trommestolen, og bidrar fint til at dette er blitt en fin debutplate i den «nyere», norske tradisjonen. Og når plateselskapet spør om dette er jazz, så er svaret definitivt: JA!

Jan Granlie

Odd Erlend Mikkelsen (g), Øystein Haynes (b), Amund Nordstrøm (dr) Mathias Marstrander (pedal steel g), Kjetil Møster (s)

Skriv et svar