Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

DAVE STRYKER

«Eight Track Christmas»
STRIKEZONE RECORDS 8819

Dave Stryker er en amerikansk gitarist med et voksent antall plateinnspillinger bak seg. Han har utgitt flere plater på Steeple Chase-selskapet, og han har samarbeidet med folk som Steve Slagle, Kevin Mahagny, Stanley Turrentine, Andy LaVerne, Javon Jackson, Venessa Rubin, Don Bradon og mange flere vi kjenner fra den «streitere» delen av den amerikanske jazzen.

Nå går det unektelig raskt mot jul, og i rekken av juleplater som dukker opp, ankommer også en med den amerikanske gitaristen. Platen har han (eller plateselskapet) kalt «Eight Track Christmas», og ser man på coveret, så er det brukt samme bilde som på platen «Eight Track III» som kom for en stund siden. Det eneste man har gjort er å fjerne litt bakgrunn, legge på rødfarge, sette inn et juletre og manipulere inn en rød lue på Stryker. Og da får jeg en følelse av at dette er gjort på billigst mulig måte for å nå de julefrelste amerikanerne.

Med seg på platen har han organisten Javed Gold, trommeslageren McClenty Hunter og vibrafonisten Stefon Harris, og vi får 10 låter som har noe med jul å gjøre, så som «This Christmas» som åpner platen, før vi får «What Child Is This?», «Oh Rest Ye, Merry Christmas», John Lennons «Happy Xmas, (War Is Over)», Soulful Frosty», «Christmas Time Is Here», «Sleigh Ride», «Blue Christmas» og «We Three Kings», før de avslutter med «O Tannenbaum». Altså et godt knippe amerikansk julemusikk gjort på gitar/orgelvis med mye jazz i.

Men jeg blir sittende å tenke mens platen surrer og går: Var nå egentlig dette helt nødvendig? Jo da, de spiller fint hele veien, særlig leverer Stefon Harris noen fine solier som ligger mye mer innenfor den rene jazzen enn julemusikken. Det samme kan man vel også si om de andre musikerne. De spilles temaene, før de improviserer rundt dem, og å velge John Lennons fine «Happy Xmas (War Is Over)» (dream on!) tror jeg har vært lurt. For det er en julelåt som ikke spilles altfor ofte i julestresset. Og den gjøres på en respektabel og fin måte.

Hele veien er dette en litt annerledes juleplate for oss på denne siden av det store havet. Vi får julesanger vi ikke kjenner altfor godt fra før, og de gjennomføres som om bandet skulle ha gjort hvilke som helst standardlåter.

Mem jeg tror du skal være veldig «på» julehøytiden for å kaste deg over denne juleplaten. I tillegg skal du ha stor sans for gitar/orgeljazz av 50/60-tallsmerke virkelig å elske denne platen. Men alle musikerne gjør en mer enn hederlig innsats, men om jeg får mer julefølelse av å spille denne platen når dagene blir mørkere, julestresset i byen går over alle støvleskaft og man helst vil sitte inne med Ornette- og Coltraneplatene, vet jeg ikke …

Jan Granlie

Dave Stryker (g), Stafon Harris (vib), Jared Gold (org), McClenty Hunter (dr, perc)

Skriv et svar