Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

DINAMITRI JAZZ FOLKLORE

«Exwide – Live»
CALIGOLA RECORDS 2225

Dinamitri Jazz Folklore er en gjeng italienske musikere, som vi i salt-peanuts.eu oppdaget med platen «Live In Sant’Anna Arresi 2013», hvor de spilte sammen med den amerikanskebeatpoeten Amiri Baraka.

Nå, noen år etter, hørte jeg dette eminente bandet på jazzfestivalen i Novara, noen få mil sør for Milano, tidligere i sommer, og jeg ble igjen solgt av denne fantastisk morsomme gjengen.

Bandet blir ledet av altsaksofonisten Dimitri Grechi Espinoza, og på dette opptaket fra ExWide Club i Pisa fra 19. oktober i 2015, er de virkelig på hugget. Og i motsetning til på platen med Baraka, befinner de seg denne gangen i området rundt Middelhavet, med flere fantastiske avstikkere til sørsiden og den arabiske musikken.

Noen av låtene, de som er mest streit jazz, hvis man kan kalle noe av det disse herrene bedriver som streit jazz, er skrevet av kapellmesteren, mens de i tillegg gjør musikk av Ahmed Ag Kaedi, The Daktaris, Tartiri og Tom Scott. Og hele veien er dette en solid fest for både musikere og tilhørere.

Hvis man på noen måte skal beskrive musikken, så befinner vi oss litt innenfor Frank Zappas revirområde, samtidig som vi får funk og soul a la James Brown pluss noe frittgående jazz a la Sun Ra. Men alt dette serveres som en ytterst spennende og medrivende arabisk middag, bryllup og fest på en god varm dag. Noe av musikken kan også stedfestes til noe av den tøffe musikken man de senere årene har fått fra Etiopia, særlig i de prosjektene hvor for eksempel Terry Ex har vært å påvirket og spilt inn. Men å klassifisere denne gjengens musikk er egentlig umulig. De lager Dinamitri Jazz Folklore-musikk slik bare de er i stand til, og bare det å se dem på scenen er en herlig opplevelse.

Musikerne er stort sett ukjente for de fleste her oppe i nord. Men hvis noe band fra sørlige breddegrader skal bli invitert til fest(ival) her oppe i kalde nord, så bør det bli disse. For en bedre fest enn det disse åtte musikerne kjører i gang, skal man lete lenge etter. Dette er rett og slett partymusikk slik enhver festival vil elske å avslutte sin festival med.

En strålende fest med et fantastisk partyband!

Jan Granlie

Dimitri Grechi Espinoza (as), Piero Gesulé (v), Emanuele Parrini (vio), Beppe Scardino (bs), Pee Wee Durante (hammond, elec), Gabrio Baldacci (g), Andrea Melani (dr), Simone Padovani (perc)

Skriv et svar