Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

DINESEN / CHRISTENSEN / SONNE

«Moonlight Drive»
APRIL RECORDS, APR115CD

De tre, danske musikerne saksofonisten Jakob Dinesen, bassisten Anders «AC» Christensen og trommeslageren Laust Sonne, kommer mer eller mindre fra tre forskjellige deler av den danske jazzen og populærmusikken. Dinesen er en av de trausteste tenorsaksofonistene i landet, som bidrar i en rekke prosjekter pluss at han har sine egne band som han dyrker fast. Anders «AC» Christensen er en av de mest brukte bassistene i Danmark, hvor han stadig observeres på vei til spillejobb med bassen godt forankret i Christiania-sykkelen rasende gjennom København på vei til spillejobb med alt fra Kira Skov til Kresten Osgood. Begge disse er godt forankret ii jazzen, mens trommeslageren Laust Sonne er mest kjent som den hardtslående trommeslageren i rockebandet D.A.D.  (Disneyland After Dark). Men han er også en sober trommeslager innenfor den ultracoole jazzen, slik vi møter han i denne sammenhengen.

Dette er trioens andre plateutgivelse etter «Blessings» som kom for få år siden, og for den som falt for den utgivelsen, kommer til å kose seg mye med den nye innspillingen.

Alle tre bidrar med komposisjoner, pluss at sjettesporet, «Dino min Dino» er gjort av «AC» sammen med den avdøde basskollegaen Nicolai Munch Hansen. Og hele veien gjennom føler jeg at dette er musikk som kunne vært gjort i Rudy van Gelders studio på slutten av 50-tallet, begynnelsen av 60-tallet. For her hviler saksofonister som Coleman Hawkins og Ben Webster over vannene i Dinesens spill, og det er ikke vanskelig å oppdage hvor han har hentet mye av inspirasjonen fra. Og med et såpass sterkt «hold» som «AC» og Sonne, blir dette en herlig plate det bare er å sette seg rolig tilbake og nyte. Og lytt på bass/tromme-introen på «Fela», tilegnet Fele Kuti. Det er som å høre Charlie Haden og Jack deJohnette i velmaktsdagene.

Man skulle nesten tro at de tre spilte sammen hele tiden, såpass tett som dette låter. De kjenner verandres ideer ut og inn, og at en trommeslager som Sonne skulle passe såpass godt inn sammen med de to andre, fikk vi egentlig bevis på på den forrige platen til trioen, men her synes jeg han glir enda bedre sammen med de andre. Og i den Ellingtonske låten «Moonloght Drive» plukker han også fram altsaksofonen og legger seg tett på Dinesens spill i denne nydelige låta trommeslageren har skrevet.

Dette er blitt en ultracool utgivelse, og et solid tilbakeblikk på noen av heltene fra 50- og 60-tallet, fra tre av Danmarks beste og cooleste jazzmusikere.

Jan Granlie

Jakob Dinesen (tenor saxophone), Anders «AC» Christensen (bass), Laust Sonne (drums, alto saxophone)

Skriv et svar