Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

DIVERSE ARTISTER

«Sky Music – A Tribute To Terje Rypdal»
RUNE GRAMMOFON RCD 2194

Den norske gitaristen Terje Rypdal har nettopp fylt 70 år, noe som ble behørig feiret på Vicoria – Nasjonal jazzscene i Oslo 25. og 26. august. (Les vår anmeldelse av de to konsertene, og se streaming av den siste konserten her).

Rypdal har gjennom nesten hele karrieren vært tilknyttet det tyske plateselskapet ECM, men det er ikke herrene i Munchen som velger å lage en tributeplate til «gitarmesteren». Det er det Rune Kristoffersen og hans selskap Rune Grammofon som gjør.

Og hvilket «hold» man har satt sammen til denne hyllesten! Det er nesten så man ikke tror det er sant!

Det starter selvsagt med «Ørnen», som Rypdal gjorde med sin Chaser-trio (Bjørn Kjellemyr – bass og Audun Kleive – trommer). Men her får vi like godt den strålende låta tolket av gitaristen Bill Frisell. Og ikke i noe som kan kalles en «coverlåt». Her gjør Frisell sin helt egen versjon av låta, som tar Rypdals ørn med fra Tresfjorden i Romsdal over havet til den amerikanske prærien. Nydelig!

Deretter får vi de to låtene «Over Birkerot» og «Siver Bird Heads For The Sun» med gitaristene Hedvig Mollestad, Reine Fiske, Even Helte Hermansen, Henry Kaiser og Raoul Björkenheim, i selskap med Ståle Storløkken (keyboards), Ingebrigt Håker Flaten (bass) og Gard Nilssen (trommer), og vi er på vei inn i himmelen! For her får vi en gjeng gitarister som tar tak i Rypdals mest rocka side. De fleste av disse, med unntak av Björkenheim, bidrar også på den neste, «Chaser», mens fjerdesporet, «What Comes After» blir gjort duo av cellisten Erik Friedlander og gitaristen Nels Cline.

Og slik fortsetter det. Norske gitarister i usedvanlig friskt samspill med noen utenlandske kolleger, og verdens tøffeste komp. Vi får forskjellige sammensetninger, som om de har sittet i studio og funnet ut hvem som passet best til å spille sammen, men så ble det ofte til at alle ville være med. Men de «avstikkerne», med nærmest minimal besetning, gjør at platen ikke blir et rocka kjør fra start til mål, men også en plate med innlagte «matstasjoner» eller «pustepauser», hvor man i stedet for å sitte fremst på stolsetet, kan lene seg rolig tilbake å nyte, som i den nydelige versjonen av «What Comes After».

Vi får låta, «Warning Electric Guitars», og du kan vel tenke deg hvordan den drar avgårde, og «Tough Enough/Rolling Stone/Tough Enough», med masse gitarer, inkludert Motorpsycho-gitaristen Hans Magnus Ryan, før gitaristen David Torn gir oss den fine «Avskjed» i en svært original utgave.

Keyboardmester Ståle Storløkken tar oss gjennom noen av Rypdals dystre sider i «Dream Song/Into The Wilderness/Out Of This World», og jeg kan nesten ikke tenke meg en keyboardist som tolker Rypdal såpass bra som «Stoken». Dette er Keith Emerson og alle organistene i rocken samlet i en person, som tar oss akkurat dit vi vil med disse låtene. Nå har Storløkken spilt relativt ofte med Rypdal de senere årene, og kjenner han ut og inn, så han var den helt rette musikeren til å tolke disse tre, relativt ukjente låtene fra «mestergitaristen». Vakkert! Dystert! Og litt skummelt!

Så avrundes festen med multiinstrumentalisten Jim O’Rouke og låten «Sunrice». En låt man kanskje hadde forventet ville åpnet ballet, men så forutsigbar er nok ikke denne innspillingen. O’Rouke gjør denne låta sammen med Hedvig Mollestad (g), Reine Fiske (g), Ingebrigt Håker Flaten (b) og Gard Nilssen (dr), og selv spiller han pedal steel gitar, gitarsynth, akustisk gitar, synth og bass, og det hele er en fryd for øret, og hele stemningen vedvarer og man blir sittende lenge etter at låten er over og bare smile.

Denne hyllesten til Terje Rypdal tror jeg hovedpersonen vil være fornøyd med. Her har man, i stedet for å «planke» originalene, gjort sine egne versjoner av Rypdals komposisjoner, og skapt dem om på ny. Og med dette «holdet» av musikere, så kan man ikke annet enn bøye seg i støvet over resultatet.

Hele herligheten er produsert av Henry Kaiser, og en bedre mann til denne jobben, er det nok vanskelig å finne!

Platen kommer også på to LPer, og skal man tro ryktene, så kommer det også en utvidet vinylversjon i hvit vinyl senere. Så her er det godsaker både til hvermandsen og nerdene. Strålende fra start til mål! Og til lykke med dagen, Rypdal! Håper de flagget i Tresfjorden og hele Romsdalen på den store dagen!

Jan Granlie

Hedvig Mollestad Thomassen (g), Reine Fiske (g), Even Helte Hermansen (g), Henry Kaiser (g), Raoul Björkenheim (g), Hans Magnus Ryan (g), Bill Frisell (g), Nels Cline (g), David Torn (g), Jim O’Rouke (pedal steel, g-synth, acc-g, synth, b), Erik Friedlander (c), Ståle Storløkken (keys), Ingebrigt Håker Flaten (b), Gard Nilssen (dr)

Skriv et svar