Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

DRE HOCEVAR

«Collective effervescence»
CLEAN FEED CF360CD

Jeg må innrømme at jeg ikke har verdens største kunnskap om trommeslageren Dre Hocevar, men jeg vet at han har gjort en plate tidligere, med trio, på Clean Feed.

På sin nye langspiller har han alliert seg med cellisten Lester St. Lewis, pianisten Bram de Looze, saksofonisten Chris Pitsiokos og Philip White på elektronikk og noe man kaller «signal processing».

Hans forrige innspilling, «Coding of Evidentiality!» oppnådde en viss suksess, og gode anmeldelser.

Jeg må innrømme at jeg, ved å sitte hjemme i min egen stue og lytte til denne musikken, blir litt forvirret – og en smule provosert!

I coverteksten snakker Andrey Henkin fra The New York City Jazz Records, om den viktige datoen 3. november 1966, da den tyske pianisten Alexander Von Schlippenbach samlet The Globe Unity Orchestra, et band bestående av tyske, nederlandske, tyske og polske frittgående jazzmusikere. Han sier at dette var et av de første ensemblene som samlet musikere fra flere land (og bandet eksisterer faktisk fremdeles, og skal blant annet spille i København, på Jazzhouse den 25. februar i forbindelse med Vinterjazz).

Rent musikalsk ligger kvintetten som nå surrer for n’te gang i min spiller, og jeg konstaterer at musikken ligger et godt stykke unna Globe Unity. Den eneste likheten jeg kan finne, er i at bandet har musikere fra flere land.

Musikken vi blir konfrontert med, er ytterst vanskelig å få et forhold til. Det er litt elektronca, i hovedsak fritt improviserte strekk og litt samtidsmusikk, hvor jeg, dessverre ikke er i stand til å finne helheten.

Riktignok finner jeg mye fint i pianospillet til Bram de Looze og cellospillet til Lester St. Louis, men ellers klarer jeg rett og slett ikke å finne noen knagg å henge musikken på.

Men jeg er overbevist om at jeg ville fått mye ut av musikken, hvis jeg hadde sittet og hørt bandet live. Da hadde jeg sett kommunikasjonen, sett musikerne utøve sin kunst, og følge med i utviklingen. På plate blir dette rett og slett for vanskelig for en enkel sjel fra landet. Dessverre!

Jan Granlie

Dre Hocevar (dr), Lester St. Lewis (c), Bram de Looze (p), Chris Pitsiokos (s), Philip White (elec, signal Processing)

Skriv et svar