Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

EIRIK DØRSDAL

«Hvitt»
NYE NOR, NYENOR6119

Trompeteren og komponisten Eirik Dørsdal har først og fremst hatt sitt virke på jazzscener utenfor Norge, som i Tyskland, Østerrike og Sveits, i samarbeid med utenlandske, og særlig sveitsiske musikere. Han har studert musikk i Kristiansand og Gøteborg og er nå bosatt i Risør. Et prosjektstipend fra kommunen gav han tid og inspirasjon til å sette sammen denne kvintetten, komponere musikk og gå i studio. Det har resultert i hans første solo-album som bandleder og komponist.

«Hvitt» inneholder komposisjoner og arrangement av Dørsdal selv og det femte albummet hvor han bidrar. Noen av de andre prosjektene er Augur Ensemble, Picidae og trioutgivelsen SUMI-E.

Og jeg blir overrasket over innholdet på plata. Ikke bare kommer den i en strålende, vakker innpakning, hvor Ole Brodersen har laget coveret. Men komposisjonene faller også i smak, og er en blanding av europeisk jazz og den «typiske» norske tonen. Og musikerne han har allioert seg med er av høy klasse, med saksofonisten André Kassen, tubaisten Lars Andreas Haug, trommeslageren Trygve Tambs-Lyche og gitaristen Øyvind Nypan.

Nå kan man kanskje påpeke at Dørsdal har vært i overkant poetisk i valg av låttitler, som «alltid noe annet på min side alltid en forskyvning», «alltid et skinn fra ledningene når lyset først treffer dem» og «mot dampen fra pulsen i treet». Men det kan vi leve med, så lenge musikken er god.

Og det er den definitivt. Dørsdal skriver lyriske og fine låter, og arrangementene er perfekte for dette bandet. Og siden han har oppholdt seg i lengre tid utenfor landet, er også musikken blitt internasjonal, og ikke så mye preget av det typisk norske, som vi kanskje hadde trodd. Og valget med å bruke tuba i stedet for en ordinær bass, har vært et godt valg. Det gir en egen stemning i musikken som er spennende, og selv om Dørsdal er en lyriker av rang, med et trompetspill som kan minne både om Arve Henriksen og flere andre norske trompetere, er det samtidig noe europeisk over spillet som, sammen med Kassens fine saksofonspill, og hans solo på  tittelsporet «Hvitt», er nesten som å høre Jan Garbarek på debutplata «Til Vigdis», Nypans fine gitarsolier og Tambs-Lyches lydhøre og fine trommespill, gjør dette til en ytterst behagelig plate. Og det er sjelden at platecoveret går såpass i ett med musikken som på denne innspillingen.

En overraskende fin innspilling for litt kjøligere dager.

Jan Granlie

Eirik Dørsdal (tp), André Kassen (s), Lars Andreas Haug (tuba), Trygve Tambs-Lyche (dr), Øyvind Nypan (g)

Skriv et svar