Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

ELINE HELLERUD ÅSBAKK

«Av eller på»
FBR FBCD248

Eline Hellerud Åsbakk er vokalist og komponist fra Tromsø. Noen har kanskje hørt henne sammen med vokalensemblet Oslo 14, og musikken er inspirert av det kjølige skandinaviske jazzuttrykket, som så mange holder seg innenfor om dagen, men også med en viss påvirkning fra den nordnorske visetradisjon og folkemusikken. Tekstene er poetiske, men klare stemningsbilder, som er åpne for tolkning.

Hun sier selv om musikken at: «Jeg vil gjerne at folk skal kunne kjenne seg igjen i det jeg beskriver». Resultatet er musikk som forteller små historier, pakket inn i stilsikker jazz. Hennes debutplate «Utenfor» fikk fine anmeldelser da den kom.

Med seg i bandet har hun flere av de musikerne som har gjort seg gjeldende innenfor en rekke musikalske sammenhenger, særlig innenfor litt andre musikksjangere, så som Dagny, Marja Mortensson, Mari Boine og flere, og det er et band som følger henne hele veien. Spesielte synes jeg vi får fint spill av gitaristen Odd Steinar Albrigtsen og trompeteren Ole Jørn Myklebust.

Musikken spinner i et relativt behagelig landskap preget av et godt samspill mellom visetradisjonen og jazzen, og stemmen til Åsbakk fungerer godt innenfor denne type musikk. Men innimellom synes jeg det blir litt for mye «underholdningsmusikk», som man i sommer har kunnet høre i NRKs serie «Sommeråpent». Litt for spinkelt og lite arrangert, kanskje.

Men Åsbakk er en artist man skal følge med framover. Hun har en behagelig stemme som ville gjort seg enda bedre i et mer distinkt musikalsk landskap. Og musikerne kan hun gjerne fortsette å bruke, for de gjør alle jobben sin. Men, som sagt, så savner jeg litt mer oppfinnsomhet og innlevelse i uttrykket.

Jan Granlie

Eline Hellerud Åsbakk (v), Erik Jonassen Fjelde (keys), Odd Steinar Albrigtsen (g), Ole Jørn Myklebust (tp), Christo Stangness (b), Artic Philharmonic

Skriv et svar