Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

ELLEN ANDERSSON QUARTET

«I’ll Be Seeing You»
PROPHONE PCD 165

Den svenske vokalisten Ellen Andersson, er enda en relativt ung og lovende vokalist fra nabolandet, som den senere tiden har blitt rost opp i skyene av jazzpressen i Sverige.

Hun er født i 1991 i Linköping, og, som så mange andre lovende, svenske musikere, startet hun musikkutdannelsen på Skurups folkhögskola. Her fikk hun mulighet til å dyrke og finne sin «egen» stemme, og det var også her hun satte sammen sin kvartett.

Foruten solokarrieren er Andersson også med i vokalgruppa Touché i Danmark, og de har gjort en viss suksess både i Danmark og internasjonalt, både alene, med DR Big Band og med den danske vokalisten Sinne Eeg, som de har turnert med.

Musikken vi får servert på «I’ll Be Seeing You» er ikke revolusjonerende. Hun finner raskt sin plass i overfloden av svenske, kvinnelige jazzvokalister, hvor så mange havner i stallen til det tyske selskapet ACT etter hvert, noe jeg håper Ellen Andersson ikke gjør.

Vi får en fin samling standardlåter, hvor Anderssons stemme er viktigste solist. Hun synger med innlevelse og med et klart og tydelig forhold til de låtene hun synger. Hennes stemme er som skapt for standardlåtene, og hennes stemme er ofte «leken» og som passer perfekt til stoffet. Og hvis noen kårer henne til den nye Monika Zetterlund, så er ikke jeg den som blånekter. Innimellom har hun også mye Billie Hollidaysk over seg, som jeg kan like.

Hun benytter seg ofte av scatsang, som man gjerne kan mene hva man vil om som sangform, men jeg synes hun takler den måten å synge jazz på utmerket.

Kvartetten hennes består av tre dyktige musikere, som følger henne hele veien med fint spill, og i de låtene hvor gjestene, trompeteren Peter Asplund og altsaksofonisten Oilly Wallace medvirker, løfter det hele seg, men uten at de på noen måte tar Anderssons plass i fronten.

I tillegg synes jeg det er verdt å merke seg gitaristen Anton Forsberg, som bidrar med strålende spill tett på vår gamle favoritt, Jim Hall.

«I’ll Be Seeing You» er rett og slett blitt et fint album fra en ny stemme i den svenske jazzen, som vi gleder oss til å høre mer fra.

Jan Granlie

Ellen Andersson (v), Anton Forsberg (g), Hannes Jonsson (b), Sebastian Brydniak (dr), Peter Asplund (tp), Oilly Wallace (as)

Skriv et svar