Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

ELLEN BØDTKER / JAN ERIK VOLD

«Sommeren der ute»
LOSEN RECORDS LOS 150-2

Lyrikeren Jan Erik Vold har helt siden han utga platen «Briskeby blues» med bl.a. Jan Garbarek, vært den ledende brobyggeren mellom jazz og det skrevne ord i Norge. Gjennom plater som «Ingentings bjeller», men Garbarek, Bobo Stenson, Palle Danielsson og Jon Christensen, «Stein Regn», gjendiktninger av Bob Dylan med Kåre Virud, «Blåmann! Blåmann!», med Chet Baker, og en rekke andre prosjekter, har han, nesten som var han en trompetist eller saksofonist, gjort opplesing til en integrert del av jazzmusikken.

Harpisten Ellen Bødtker er soloharpist, som har gjort flere plater i eget navn, og som under en turné i Japan i 2013, sammen med Vold, fant ut at hans haikudikt passet perfekt til hennes harpe.

Skåtøy Vise og Poesifestival utfordret Bødtker til å lage bestillingsverket «Sommeren der ute», og dermed var prosjektet på gang.

Vi får servert en rekke av Volds dikt, sammen med musikalsk følge av trompeteren Arve Henriksen, perkusjonisten Erik Raude og Bødtkers harpe.

Det starter med to nydelige låter, «Hvitt hav» og «Stille hav», før Vold entrer arenaen med diktsyklusen «Sommeren der ute». Det handler om havet, og både tekster og musikk flettes sammen som var de siamesiske tvillinger. Det er sommer og sol, svaberget er varmt og solen slikker kroppene. Syklusen avsluttes med Volds ord: Siden ut til det ytterste skjær/Sjøen er et stort glass vin solen holder/Er de ikke døde så lever de ennå.

Og slik fortsetter det. Vi får dikt Vold har gjort på plate tidligere, som «Hokusai, den gamle mester» (fra «Ingentings bjeller») og nyere ting. Og hele veien er det hele så godt sammenvevd at man skulle tro ordene er skrevet spesielt for denne musikken.

Vold leser slik vi alltid har likt han gjøre, mens Bødtkers oppdagelse på toget i Japan, om at Volds ord og hennes harpe ville passe perfekt sammen, viser seg å stemme perfekt. De er rett og slett som skapt for hverandre. Og når man i tillegg får Henriksens helt særegne trompetspill og Raudes fine perkusjon på toppen, blir dette en sommerglede av de sjeldne akkurat i det vinteren gjør sitt inntog for alvor i Norden.

Hvem er/det som/hvisker? Hvem er det som hvisker/mens han svømmer? Hvem//er det/som sender ham et langt hviskende/brev mens han/svømmer over fjorden?//

Jan Granlie

Jan Erik Vold (v), Ellen Bødtker (harp, e bows, p), Arve Henriksen (tp, v, elec), Eirik Raude (perc, elec)

Skriv et svar