Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

ERICSON / FRIIS NIELSEN / BØJE

«Hinsidan»
EGEN UTGIVELSE

I musikkmiljøet rundt kollektivet ILK og klubben 5e, er det de senere årene vokst fram en rekke interessante prosjekter. Et av disse er den trioen som på eget initiativ har utgitt platen «Hinsidan».

Saksofonisten Sture Ericson dukket opp på den svenske ekseperimentelle jazzscenen på 80-tallet, som medlem av bandet Position Alpha. Senere har han bosatt seg i indre by i København, hvor han stadig vekk dukker opp i flere spennende prosjekter. Blant annet sammen med saksofonisten Lotte Anker og The Electrics med Axel Dörner (tp), Ingebrigt Håker Flaten (b) og Raymond Strid (dr).

Bassisten Peter Friis Nielsen er selveste «sjuende far i frijazzhuset» i Danmark. Han har spilt med en rekke interessante prosjekter, så som Frode Gjerstad/Paal Nilssen-Love Project, Ghost In The Machine, Ictus, Tordenkvartetten og Coronarias Dans, og han blir ofte brukt som bassist når det er spennende internasjonale frijazzmusikere i byen.

Claus Bøje er fra København. Han er cand. polit., forfatter, maler, radiojournalist, ishockeyspiller, trener, idrettsforsker og trommeslager. Han startet sin musikalske karriere som trombonist i tradisjonelle band, men tok fornuften fatt, og gikk over til trommer på midten av 60-tallet. Han har spilt med Pierre Dørge, Don Cherry, Blue Sun, John Tchicai, T.S.Høeg og Coronarias Dans (sammen med Friis Nielsen).

Denne innspillingen er gjort på klubben Mayhem på vårparten i 2011, og inneholder seks «strekk» med totalt fritt improvisert musikk.

Ericson er den som sitter i førersetet og leder an i de seks «strekkene», med alt- og tenorsaksofon, klarinett og bassklarinett, med eller uten munnstykker. Friis Nielsen legger sin elektriske bass, som er den som i mine ører ligger nærmest Steve Swallow i lyd, fint etter Ericsons improvisasjoner, og bak det hele regjerer Bøje med stoisk ro og total kontroll.

Det er vanskelig å si noe spesifikt om hver låt i en slik produksjon, men hele veien utforder de lytteren og tar oss med ut på unike reiser vi ikke er med på til daglig.

Ericson har en rå og tøff tone i saksofonene som fasinerer, og sammen med Friis Nielsens elbass, får vi en kontrast og en helhet som er spennende.

Dette er en trio som man nesten må være på plass på 5e i Kødbyen i København for å oppleve live, men er du i byen en mandag, hvor disse tre gjester det utrolig spennende spillestedet, så skal du sette av kvelden. For dette er en trio som skal høres live. Selv om det også fungerer strålende på plate.

Jan Granlie

Sture Ericson (as, ts, cl, bcl), Peter Friis Nielsen (elb, prep b), Claus Bøje (dr)

Skriv et svar