Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

ERROLL GARNER

«The Complete Concert by the Sea».
COLUMBIA 8875120842

Art Tatum – den ultimate modernisten på jazzpiano – kalte ham «the little man». Ikke fordi han var liten i sitt pianospill, men enkelt og greit fordi han ikke rakk lengre enn til 5 fot og 4 tommer, eller 165 cm. Erroll Garner var en av de store pianistene som kom etter Art Tatum, på tross av sin lille størrelse.

Erroll Garner var selvlært i alt sitt pianospill, akkurat silk som Tatum. Men det hindret ikke at han spilte inn en av de aller mest populære jazz-platene noensinne. I september 1955 spilte han ved klubben the Carmel i California med en trio bestående av Denzil DeCosta Best på trommer og Eddie Calhoun på bass. Konserten ble fanget opp av den lokale konferansier Jimmy  Lyons, noe som skapte et opptak av jazzhistorisk betydning.

Plata som inneholdt utdrag fra denne konserten ble kjent som «Erroll Garner: Concert by the Sea». Denne plata ble ei plate som ble den ultimate referansen for hva «live» pianotrio skulle være. Den skapte en standard-referanse for hvordan vi skulle vurdere live-opptak av kammerjazz.

Stor var derfor gleden da Columbia nylig ga ut «The Complete Concert by the Sea». Og vi ble overhodet ikke skuffet! Endelig fikk vi hele opptaket fra de to settene ved Carmel denne dagen. Mens den tredje CD-en gir oss en remastret versjon av LP-plata vi har spilt nesten sønder og sammen, gir de to første CD-ene oss den komplette konsertene.

Det vi får i tillegg til materialet vi kjenner er verdt hele plata i seg selv. Vi får blant annet uforglemmelige versjoner av «Caravan» og «I Cover the Waterfront». Pluss mye mer. Blant dette et intervju med Erroll Garner i forbindelse med konserten .

For alle de som har spilt «Concert by the Sea» sønder og sammen, er denne plata et must. For alle de som verdsetter god pianojazz, er dette en må-ha! For alle som verdsetter god musikk, er det noe som selvfølgelig hører hjemme på din favoritt-spilleliste.

Johan Hauknes

Erroll Garner (p), Eddie Calhoun (b), Denzil DeCosta Best (dr)

Skriv et svar