Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

ESPEN ERIKSEN TRIO WITH ANDY SHEPPARD

«as good as its gets»
RUNE GRAMMOFON, RCD2233

Espen Eriksen er en norsk pianist som siden debuten med trioen, og platen you had me at goodbye i 2010, har utgitt seks plater, pluss to med den britiske saksofonisten Andy Sheppard som en integrert del av gruppen – senest på utgivelsen in the mourntains, som kom i 2022.Trioen har hele tiden bestått av Eriksen på piano, Lars Tormod Jenset på bass og Andreas Bye på trommer. De har spilt både i Europa og i Russland og Malaysia, seks turneer i Sør-Korea,pluss konserter i Indonesia,  Sør-Afrika og Columbia, og de har, etter hvert, bygd seg opp til å bli ett av de lyriske, skandinaviske pianotrioene med et godt rykte i jazzverdenen.

Trioen har, naturlig nok, endret litt lydbilde etter at Sheppard kom mede som saksofonist, men de har fremdeles det typiske for denne, og litt for mange andre skandinaviske trioer, godt plassert innenfor skjortekraven. Når trioen opererer alene, får jeg en slags «Esbjörn Svensson trio (e.s.t)»-følelse i det jeg hører. Med rytmisk og fint trommespill, en bass som er solid på plass hele tiden, og en lyrisk pianist, som lager utmerkede melodier. Hør bare på andresporet «endless», en lyrisk perle!

Jeg tror det var en ytterst god idé å få med Sheppard inn i trioen. Faren for at de hadde «låst seg» litt i fascinasjonen over e.s.t sin musikk. Men med Sheppard som det «fjerde hjulet på vogna», distanserer de seg ikke, men utvider tradisjonene etter e.s.t på en utmerket måte.

Jeg har lenge vært litt skeptisk til spillet til den gode britten, men etter hvert som jeg hører han sammen med denne trioen, har jeg igjen fått trua på saksofonisten, og på denne utgivelsen spiller han strålende.

Men det er i første rekke Eriksens lyriske komposisjoner som fascinerer på denne utgivelsen. Her har han skrevet noen perler av melodier, som er ytterst skandinaviske i formen, men som fremføres på en særdeles vellykket måte. Og Jenset avleverer noen usedvanlig deilige solier, og trommespillet til Bye er gjennomgående løst og fint, samtidig som det er «fast og fint».

Dette er blitt et helstøpt album fra trioen og Andy Sheppard. Det er bare å lene seg tilbake og nyte. Kanskje deres beste plate til nå?

Jan Granlie

Espen Eriksen (piano), Lars Tormod Jenset (bass), Andreas Bye (drums), Andy Sheppard (saxophone)

Skriv et svar