Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

ESPEN FRIBERG

«Sun soon»
HUBRO, HUBROLP3647

Sun Soon er Espen Fribergs soloalbumdebut, som består av elleve komposisjoner for synthesizer og feltopptak. Albumet er formet som en collage, med komposisjoner lappet på en Serge modulær synth og feltopptak. De enkelte sekvenser skildrer stemningen og vandringen i fjell og skog – samtidig som de mediterer over området til Hallingdals lokalhistorie.

Collageteknikken er noe Friberg bruker både i sin musikalske og visuelle kunst. Albumet er meditativt og utforskende, og samtidig lekent og umiddelbart.

Jeg vet ikke helt om dette er en plate som kommer til å bli spilt altfor ofte i heimen, særlig siden man ikke bor i en støyende by, med alle de lydene som gir seg til kjenne i bymiljøet. Men heller befinner seg i mer landlige omgivelser hvor man kun hører en og annen bil passere, sammen mednaturens egne lyder.

Espen Friberg er er ikke kun en lyddesigner og musiker, men han er også kjent som kunstner, designer, illustratør, tegneserieskaper og musiker, og har mottatt en rekke priser og stipend for sitt arbeid. I begynnelsen av 2000 var han med på å etablere designstudioet Yokoland, som er ansvarlige for den storartede designen på platecoverne fra Hubro,  men startet senere sitt eget studio. I tillegg til visuell praksis har han bygget et lydstudio bestående av komplekse synthesizersystemer og en rekke obskure elektroniske instrumenter og effektprosessorer.

Han har vært en sentral person innen eksperimentell og elektronisk musikk i Norge, og han startet og driver plateselskapet Take It Easy Policy i samarbeid med Emil Høgset, og har vært kurator for konsertserien Rett Ned. Siden 2005 har han deltatt i en lang rekke sample-album under forskjellige artistnavn, før han ga ut sin første EP under eget navn i 2015. Etter dette har han gitt ut seks forskjellige album med Øivind Olsen, André Borgen og Marianne Røthe Arnesen. Og han har vært aktiv på konsertscenen, både som soloartist og i ulike samarbeid.

Men innspillingen med synth(er) og opptak fra den norske naturen i Hallingdal, gir mange assosiasjoner for en hver nordmann som har beveget seg noen meter utenfor sentrum av de store byene. Og sammen med naturlydene har Friberg lagt inn stemninger fra synthene, som passer perfekt til en naturopplevelse.

Imange år var vi en fast gjeng som reiste med tog fra Oslo til Voss for å dra på Vossa Jazz. Dette var alltid vårens vakreste eventyr, som alltid kom weekenden før påske. Våren var definitivt på vei, snøen smeltet når man kom opppå fjellet, og selskapet hygget seg med ost og rødvin på «jazztoget» som forlot Oslo S rett etter klokken åtte fredag morgen.

Og når jeg lytter til Fribergs musikk, så dukker denne følelsen igjen opp i bakhodet. Nå er ikke musikken preget av like mange (høylytte) diskusjoner og meningsutvekslinger som disse togturene var, som bare ble verre og verre dess nærmere man kom Voss stasjon, og røykepausene på Finse stasjon var alltid siste sjans for en blås, for de med slike tilbøyligheter.

Og Sun soon er det perfekte soundtracket for en slik tpogtur. Det være seg om man reiser alene, sammen med «dårlige» venner og skal på Vossa Jazz, eller at man skal tilbringe tid på fjellet. Og hvis man, som jeg, ikke trenger å ta denne reisen for å komme meg til Vossa Jazz, er det bare å sette på platen en gang på formiddagen den dagen Vossa Jazz blåses i gang, så kan man gjenoppleve de mange utmerkede togturene over fjellet.

Innspillingen er gjort på Leveld Kunstnartun i Ål i Hallingdal, og mikset og produsert i samarbeid med Jenny Berger Myhre. Prosjektet ønsker å fange stemningen i dalen rundt Leveld, gjennom Fribergs opplevelser i naturen, men også fra maleriene til Marianne Røthe Arnesen og Gøsta Munsterhjelm.

Friberg er uten tvil et naturmenneske, som med synthene klarer å formidle det vakre i en vårmorgen på fjellet, et plutselig styrtregn, de naturlydene som dukker opp når styrtregnet har holdt opp, lyder fra en seter litt lenger oppe i fjellsiden, hvor arbeidsdagen er godt i gang og sauene rusler rundt på tunet, og nesten alle andre situasjoner man kan oppleve hvis man beveger seg utenfor bysentraene. Og hvis du kjenner til musikken til gitaristen Erik Wøllo, som lenge laget sin egen impro/electronia fra Hallingdal, så vet du hvilken retning denne musikken tar.

En spennende og temmelig nostalgisk plate for oss som elsker togturen fra Oslo og over fjellet fra den gang det var noe som het Norges Statsbaner og ikke VY, som nå. Samtidig som musikken er dagsaktuell, moderne og meditativ.

Jan Granlie

Espen Friberg (synth, field recordings)

Skriv et svar