Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

EYOLF DALE

«Wolf Valley»
EDITION EDN1073

Pianisten Eyolf Dale fra Skien i Telemark, kjenner de fleste, i alle fall i Norge, gjennom duoen Albatrosh med saksofonisten André Roligheten.

Han er født i 1985, og har spilt piano siden han var seks år. Han studerte ved Norges Musikkhøgskole i Oslo, og har opp gjennom årene bekledd pianokrakken i Albatrosh, Hayden Powell Trio, i Trondheim Jazzorkester osv. I disse dager er han i studio for å gjøre plate med tubaisten Daniel Herskedal og perkusjonisten Helge Norbakken.

Nå går han solo i et litt større format, og med utgivelse på det britiske selskapet Edition. Han har satt sammen et interessant band med noen av Norges ledende på hvert sitt instrument, innenfor den litt yngre garde, hvor vi finner Per Zanussi på bass, André Roligheten på tenorsaksofon og klarinett, Gard Nilssen på trommer, Hauden Powell på trompet, Kristoffer Kompen på trombone, Adrian Løseth Waade på fiolin og veteranen i selskapet, Rob Waring på vibrafon.

Dale selv leder det hele fra pianokrakken, med stoisk ro og kontroll. Han har komponert ni låter som på mange måter er kammerjazz-aktige. Hans evne til å sette sammen stemmer som passer perfekt sammen er strålende, og hele veien er musikken lyrisk, vakker og spennende. Han lar medmusikantene få god plass og rom, men helt klart innenfor bestemte rammer, noe som gjør musikken stram og «konkret».

Eyolf Dale er en musiker som ikke står i fremste rekke det skal deles ut hiphets-poeng. Han lager musikk som for meg kan minne om jazzmusikk som var mer populær for 20-30 år siden enn i dag. Og innimellom får jeg en flash-back til Kenny Wheelers ECM-plater og Per Husbys Dedication Orchestra fra midten av 80-tallet.

Men det er det slett ikke noe galt i. Jeg synes Eyolf Dale har laget en flott innspilling, med gode komposisjoner, glitrende musikere og en plate med musikk som ikke er laget for å selge i bøtter og spann. Men du skal ikke se bort fra at det er nettopp det denne flotte platen vil gjøre. I alle fall håper jeg det, for dette er gjennomført og fint.

Platen lanseres den 10. juni, ogda er det bare å stille seg i køen hos din lokale plate-pusher og kreve platen utlevert.

Jan Granlie

Eyolf Dale (p), Per Zanussi (b, sag), Gard Nilssen (dr), André Roligheten (ts, cl), Hayden Powell (tp), Kristoffer Kompen (tb), Rob Waring (vib), Adrian Løseth Waade (vio)

Skriv et svar