Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

FERDINANDO ROMANO

«Totem»
LOSEN RECORDS, LOS 242-2

Jeg vet ikke helt hvorfor det norske plateselskapet Losen Records har fått en så stor forkjærlighet for jazz med Russland og Italia, men kanskje er det såpass hardt å få utgitt jazzplater i dag, at man utgir der man slipper til, og her har Odd Gjelsnes i Losen gjort en formidabel innsats for litt ukjente jazzensembler fra de to landene.

Bassisten Ferdinando Romano har studert ved Conservatorio L. Cherubini di Firenze samtidig som han studerte hos Riccardo Donati og Alberto Bocini, to internasjonalt anerkjente musikere som har vært med i det annerkjente Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino. På samme konservatorium studerte han også komposisjon med Paolo Furlani. I 2015 oppnådde han en «Master in Performance» under Enrico Fagones vinger ved Conservatorio della Svizzera Italiana i Lugano, hvor han bodde i 3 år og hadde sjansen til å studere med anerkjente internasjonale solister som Klaus Stoll (Berliner Philarmonikerne), Tim Cobb (Juiliard School, Manhattan School of Music), Michael Klinghoffer (Jerusalem Accademy), Christine Hoock (Mozarteum Salzburg), Diego Zecharies, Hans Roelofsen (Institute of the Arts, Nederland) og mange flere.

Samtidig fulgte han Jazzkursene til Valdarno Jazz og studerte privat hos Ares Tavolazzi, Marco Panascia, Joe Martin, Joe Sanders, Furio di Castri, Tino D’Agostino og Sergio Bellotti (på Berklee). I 2017 ble han valgt ut til å være en del av InJam Ensemble som en av 10 utvaslgte unge italienske musikere til å delta på InJam-prosjektet i Siena Jazz med trombonisten Glenn Ferris og saksofonisten Logan Richardson.

«Totem» er innspilt den 10. og 11. opktober 2019 i Cavalicco, Udinese i Italia, og vi møter han sammen med fem andre italienske musikere, pluss den amerikanske trompeteren Ralph Alessi. Det kan se ut som Alessi i 2019 reiste rundt i Europa for å spille med forskjellige, unge konstellasjoner og sette «prikken ver i’en» på flere plater med sine nye venner. Han var blant annet i Danmark og gjorde platen «With Ralph Alessi» med trommeslageren Terkel Nørgaard, blant annet med konsert i JazzCup i København, og i 2016 var han på en kort turné i Danmark med Nørgaard, pianisten Søren Gemmer og bassisten Jesper Thorn.

Her får vi åtte komposisjoner gjort av Romano, med et band som jeg har en mistanke om hadde forberedt seg godt før dette studiomøtet med den mer renomerte, ECM-trompeteren Alessi. For det høres ut som et samspilt og fint band. Men uansett hvor god bassist Romano er, eller hvor fint pianisten Manuel Magrini spiller, så er det Alessi som fronter platen, og som hever kvalitetsnivået flere hakk.

For Ralph Alessi er en svært dyktig trompeter. Han har en litt klassisk tone i hornet som passer fint inn i denne sammenhengen. Romano styrer italienerne på en fin måte, og gjennom varierte og gode komposisjoner synes jeg han får frem svært gode sider hos de fem. Jeg legger også merke til vibrafonspillet til Nazareno Caputo, og, som tidligere nevnt, pianospillet til Magrini som også er med på å gjøre dette til en variert og fin plate. I tillegg får vi noen fine solier fra saksofonisten Simone Alessandrini som lyser godt opp, samt tidvis pågående og deilig trommespill fra Giovanni Paolo Liguori.

De skaper overhodet ikke de store bølger i jazzen med denne innspillingen, men hele veien synes jeg det er mer enn solid håndverk, og et ekstra pluss utdeles til komponist og bassist Romano for vel utført arbeid, og Alessis trompetspill er hele veien strålende.

Jan Granlie

Ralph Alessi (tp), Tommaso Iacovietta (flh), Simone Alessandrini (as, ss), Nazareno Caputo (vib, mar), Manuel Magrini (p), Ferdinado Romano (b), Giovanni Paolo Liguori (dr)

Skriv et svar