Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

FLOROS FLORIDIS / YORGOS DIMITRIADIS

«tone sequence evaluators»
EVIL RABBIT 33

Evil Rabbit er et plateselskap som stort sett utgir musikk som utfordrer lytteren. Selskapet ble startet i 2006 av pianisten Albert van Veenendaal og bassisten Meinrad Kneer, Dette er et uavhengig selskap av musikere og for musikere som en plattform for ærlig, autentisk, moderne improvisasjons- og jazzmusikk med et europeisk særpreg. Siden 2015 er selskapet drevet av Meinrad Kneer og lokalisert i Berlin. Selskapet gjenkjennes med særpreget layout på platene, designet av Lysander le Coultre og med fotos av Monique Besten, noe som gir albumene, en kunstnerisk linje gir et lett gjenkjennelig ansikt til etiketten.

Men det er uansett musikken som er det viktigste også for dette selskapet. Og på «tone sequence evaluators» møter vi to musikere som har vokst opp i Tessaloniki i Hellas. Floros Floridis studerte fysikk og matematikk ved Aristotelion University of Thessaloniki. Han utforsket sin kreativitet utover vitenskapen, og studerte deretter klassisk klarinett hos den rumenske professoren Konstantin Ugureanou og startet sin karriere som profesjonell musiker på slutten av 70-tallet. Yorgos Dimitriadis er også født i Thessaloniki, og er en Berlin-basert perkusjonist, komponist/improvisator som er aktiv innenfor improvisert musikk og samtidsjazz. I sine originale soloverk bruker han trommer, cymbaler og mikrofoner for å skape soniske landskap i sanntid, med vekt på klangfarge, lydfarge og lang varighet.

Sammen har de gjort de seks improvisasjonene vi får på denne platen, innspilt i fødebyen den 9. og 10. oktober 2021. Og skal man absolutt sammenligne musikken med noe, så heller jeg mot en slags kammerjazz gjort i dag, med røtter tilbake til for eksempel Jimmy Giuffre, men med det moderne og frittgående uttrykket som basis. Men musikken ligger langt unna de fine innspillingene vi i sin tid fikk fra Guiffres trio. Her starter de med klarinett, trommer og elektronikk, som i vær improvisasjon vokser og utvikles på en fin måte. Begge musikerne er kreative i sin musikk, og begge er spennende å lytte til. Og fra starten med «disturbed whispering» til avslutningen med «all kinds of prisons» er dette musikk man skal sette av god tid til, spille den høyt for å få med alle detaljene i det spennende spillet, la de to musikerne overmanne deg med sine ytterst spennende historier.

Musikken er slik vi gjerne hører den på de små klubbene rundt om i Europa. Dette er ikke musikk for «folk flest», men for den som er ute etter å utvide sin musikalske horisont. Og det er spennende å høre hvordan de to kommuniserer ved hjelp av klarinett, trommer, perkusjon og elektronikk.

En spennende og kreativ innspilling for den som virkelig vil gå inn i musikken.

Jan Granlie

Floros Floridis (cl, elec), Yorgos Dimitriadis (perc, elec)

Skriv et svar