Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

FRED FRITH – SUSANA SANTOS SILVA

«Laying Demons To Rest»
ROUGEART, ROG-0125

Den britiske gitaristen Fred Frith har siden han platedebuterte i eget navn med innspillingen Guitar Solos i 1974, vært en av de mest spennende gitaristene fra de britiske øyer. Han har deltatt på mer enn 400 plateinnspillinger, fra bandet Henry Cow, Mike Oldfiels (Tubular Bells), med Brian Eno, Chris Cutler, Dagmar Krause og svenske Samla Mammas Manna, for å nevne noen få, før han satte kursen mot New York i 1979, hvor han siden da har spilt med musikere og band som Henry Kaiser, Tom Cora, Eugene Chadbouirne, Zeena Parkins, Ikue Mori, the Residents, Material, the Godlen Palominos, Curley, John Zorn’s Naked City, French Frith Kaiser Thompson, Massacre, Skeleton Crew, Bill Laswell og mange andre innenfor den friere delen av musikklivet.

På denne innspillingen møter vi han sammen med den portugisiske trompeteren Susana Santos Silva, i et opptak gfra Motoco i Mulhouse i Frankrike den 27. august 2021. Santos Silva og Frith har tidligere samarbeidet blant annet på dobbeltutgivelsen Road som kom på Intakt Records i 2022, hvor også den danske saksofonisten Lotte Anker er med pluss Jason Hoopes på el.bass og Jordan Glenn på trommer, en plate som er anmeldt HER.

De to gjorde en utsøkt konsert sammen med under Tampere Jazz Happening i 2019, sammen med Hoopes og Glenn under bandnavnet Closer To The Ground, men det er tydelig at samarbeidet de to imellom var såpass godt at de gjerne ville gå videre med det.

På denne innspillingen får vi ett langt strekk på drøyt 41 minutter, hvor man nærmest kan høre at de to trives i hverandres selskap.

Santos Silva har de senere årene, etter at hun flyttet til Sverige, blitt en av de mest spennende trompeterne innenfor den frittgående musikken både i Europa og «world wide». Hun samarbeider med en rekke musikere, men mest imponert har vi vel blitt over samarbeidet med pianisten Kaja Draksler, som har ført til ett par plateutgivelser. Under Oslo jazzfestival i august i 2022, spilte hun en strålende konsert med saksofonisten Anthony Braxton og accordeonisten Adam Matlock, så dette er ei dame som virkelig får spilt rundt om.

Og sammen passer disse to musikerne svært godt sammen. Her er det aldri snakk om at Santos Silva viser noen som helst respekt for den mer «kjente» og meriterte gitaristen. De to kommuniserer som de aldri skulle ha gjort noe annet, med ideer som kastes ut, og som plukkes opp av den andre og musikken utvikles og «lekes» med på en fremragende måte.

Og alle de tonene og effektene som Frith tar i bruk for å lage variert og spennende musikk er det nesten umulig å tro kommer kun fra en seks strengs gitar. Effektbruken er stor og omfattende, men aldri slik at det tar over for duospillet.

Nå har jeg hørt Santos Silva i en rekke forskjellige sammenhenger, siden første gang jeg hørte henne i Porto på 12 Points-festivalen for mange år siden, og hun utvikler seg stadig, og spiller trompet som nesten ingen andre. Og «samtalene» mellom henne og Frith er ikke uten uenighet og kraftige diskusjoner. Men de enes etter hvert og det hele fremstår som et utsøkt «verk» for duoformatet gitar/trompet. Vi kjenner igjen mange av elementene i Friths spill fra flere av hans tidligere frittgående prosjekter, men sammen med Santos Silva synes jeg det meste faller på plass, og vi får en plate hvor de forteller oss en rekke historier, samtidig som de diskuterer hvordan historiene egentlig var, og vi sitter igjen med en ytterst spennende, kreativt og fin plate.

Grådig tøff musikk!

Jan Granlie

Fred Frith (el.g), Susana Santos Silva (tp)  

Skriv et svar