Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

FREDRIK LJUNGKVIST / MATTIAS HJORTH

«Past In Present»
KOPASETIC PRODUCTIONS KOPACD048

Saksofonisten Fredrik Ljungkvist kjenner de fleste fra et uttall svenske band, og kanskje mest fra det norsk/svenske superlaget Atomic.

Bassisten Mattias Hjorth er ikke så kjent utenfor den innerste sirkel i Sverige, men de to har kjent hverandre i mange år. De har spilt sammen i ulike konstellasjoner siden studiedagene, og denne duoen har eksistert siden slutten på 90-tallet.

Innspillingen «Past in Present» er, så vidt jeg vet, deres første duoplate sammen, og etter å ha hørt gjennom den et uttall ganger, vil jeg påstå at det sannelig var på tide.

Vi får åtte komposisjoner, gjort av de to hver for seg. Dette satte de sammen til en strålende duoplate i Gula Studion i Malmø den 19. og 20. september i fjor.

Det åpner med den fine, folkemusikkaktige «Present Left Town» av Hjorth, hvor begge får presentert seg på en skikkelig måte.

Deretter følger Ljungkvists «Augusti», og for den som kjenner Ljungkvists komposisjoner for Atomic, så vil denne låta komme som en overraskelse. Det er en helt nedpå ballade, hvor Ljungkvist spiller mer lyrisk enn vi kan huske å ha hørt han tidligere.

Og slik fortsetter det. Noen låter av Hjorth, noen av Ljungkvist, og hele veien henger låtene sammen, som var det bare en komponist.

Ljungkvist veksler mellom tenorsaksofon og klarinett, og ved siden av Per Texas Johansson, er han vel den beste utøveren på klarinett innenfor moderne jazz, i alle fall i Skandinavia. I «Skissen» får vi gode eksempler på akkurat det.

Mattias Hjorth er en bassist som ikke stikker seg fram med altfor mange briljeringer, noe som passer perfekt i denne sammenhengen. Jeg får litt følelsen av Charlie Haden på noen av hans sene duoplater når jeg hører Hjorth her. Han har en nydelig tone i bassen, og sammen med Ljungkvists tenorsaksofon og klarinett, fungerer det som hånd i hanske. Det er tydelig at disse to musikerne kjenner hverandre godt, andre ganger «tar de mer løs» som på fjerdeesporet «Be Wafted» av Ljungkvist. Og hele veien er det en kammermusikalsk fryd for øret.

En duo med saksofon/klarinett og bass, burde ikke være så vanskelig å få på en omfattende klubbturné i Norden. Det bør noen snarest gjøre noe med, for dette er noe man bare skal høre på klubb!

Jan Granlie

Fredrik Ljungkvist (s, cl), Mattias Hjorth (b)

Skriv et svar