Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

FRIENDS & NEIGHBORS

«What’s Wrong?»
CLEAN FEED CF392CD

Kvintetten Friends & Neighbors består av fem, relativt unge musikere fra Norge (eller det vil si, pianisten, Oscar Grönberg er opprinnelig svensk, men har bosatt seg i Trondheim), som de senere årene har markert seg svært positivt ved at de bringer det beste fra 60-tallsjazzen inn i dagens virkelighet, ved å kombinere historien med det nåtidige uttrykket. Det er ikke tvil om at de fem musikerne har studert både Don Cherry, Albert Ayler, Ornette Coleman og en rekke andre sentrale musikere fra 60-tallet.

Navnet er også hentet fra en komposisjon, og ei plate, fra Ornette Colemans store katalog, en liveinnspilling fra Prince Street i New York i 1970, hvor han spiller sammen med saksofonisten Dewey Redman, bassisten Charlie Haden og trommeslageren Ed Blackwell.

I Friends & Neighbors møter vi saksofonisten André Roligheten, trompetisten Thomas Johansson, pianisten Oscar Grönberg, bassisten Jon Rune Strøm og trommeslageren Tollef Østvang. De er alle musikere som vi finner i en rekke andre, friske og heftige band, og jeg håper de ikke blir såpass opptatt med andre ting, at de fremdeles kan dyrke 60-tallsjazzen med dette bandet, og være med på å oppdatere musikken fra den tiden til dagens nivå.

For dette er tøft! Roligheten og Johansson er to skarpe blåsere som ligger tett på Cherry og Coleman, mens Grönberg er den som trekker det hele litt ut fra forbildene. Han har mye mer Thelonious Monk og kanskje også litt Cecil Taylor i spillet sitt i denne sammensetningen, som bryter med de to andre idealene på en forfriskende og god måte.

Og bak ligger bassist Jon Rune Strøm med solid og mørk tone i bassen, og hamrer løs som om Charlie Haden var tilbake. Og sisteskanse, Tollef Østvang, en musiker vi hører altfor sjelden, er som skapt for denne musikken. Hans frie trommespill ligger i et slags Ed Blackwell-landskap, men også med snev av trommespillet til Paal Nilssen-Love i fingrene. Men hele tiden er han seg selv, noe som oppleves som noe av det friske som kjennetegner denne utgivelsen.

De sju låtene på platen er skrevet av de forskjellige musikerne i bandet, og de ligger alle innenfor de samme idealene, noe som beviser at dette er fem musikere som har funnet sitt ståsted for kvintetten.

Sammen har de fem gjort nok en flott innspilling, som både er frisk og historisk. Langt fra det meste som lages de fleste andre steder i verden i dag (med unntak av i Norge og Sverige), og ei plate man absolutt bør låne et par ører til.

Jan Granlie

André Roligheten (ts, cl), Thomas Johansson (tp), Oscar Grönberg (p), Jon Rune Strøm (b), Tollef Østvang (dr)

Skriv et svar