Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

FRODE GJERSTAD WITH MATTHEW SHIPP

«We Speak»
RELATIVE PITCH, RPR1154

Den norske saksofonisten Frode Gjerstad er en legende innenfor den norske frijazzen. I tillegg har han vært mentor for en rekke yngre musikere, og aldri ikke siden han begynte å utgi kassetter med musikken sin på 70-tallet veket en tomme vekk fra den fritt improviserte jazzen. Den amerikanske pianisten Matthew Shipp, fra Wilmington i Delaware, har siden tidlig 90-tall vært en av de mest trofaste musikerne på New Yorks avantgarde-scene, sammen med blant andre bassisten William Parker og saksofonisten Ivo Perelman, men aller mest kjenner den som har fulgt den amerikanske, og særlig musikken fra Chicago, med hans langvarige samarbeid med den utsøkte saksofonisten David S. Ware.

Den 11. november 2022, var de to i Park West Dtudios i Brooklyn for å gjør åtte «samtaler» i form av musikk, og selv om man kanskje ikke tenker at Gjerstads ytterst «frilynte» omgang med altsaksofonen og B♭-klarinetten ville fungere optimalt med Shipps mer «kontrollerte» spill, er det bare å fastslå at de to har funnet hverandre på aller beste måte på dette albumet.

Platen er kalt «We Speak», og låtene er «about music», «about hearing», «about freedom of expression», «about conspiraces», «about minorities», «about equality» og «about silence», før de avslutter med «about peace». Og låttitlene i seg selv sier mye om de to musikerne. Dette er ingen enkel musikk som kan gå inn det ene øret og ut det andre, men musikk som tas inn av alle sanseapparater og forblir i kroppen i lang tid.

For det er to ytterst spennende og kreative musikere vi møter. Gjerstad er veteranen og er født i 1948, mens Shipp er «ungsauen» i duoen (født i 1960). Men det er ingenting som skiller de to kreativt eller kunstnerisk. De er helt på linje, og det er en deilig, frittgående plate vi får lytte til.

Gjerstads spill, både på altsaksofon og klarinett er, som alltid, ytterst kreativt og spennende. Og jeg synes bare han blir mer og mer interessant dess eldre han blir. Her legges det (nesten) ingenting imellom – han tyner alt det er mulig å tyne ut av de to instrumentene, og gjennom alle de åtte «samtalene» låter han nesten bedre enn noen gang. Og Shipp er hele veien akkurat der han skal være med pågående spill der det er behov for det, og lyttende tonefølge der det er behov for det. Jeg har fulgt Shipp på plater gjennom en del år nå, og jeg blir like overrasket hver gang over hva han får ut av pianoet. Det er ytterst vakkert spill hele veien, og han følger Gjerstad helt til målstreken på alle sporene.

Dette er blitt en duoplate som bør få mye oppmerksomhet. For det første låter Frode Gjerstad (nesten) bedre og mer kreativt enn noen gang tidligere, og sammen med Matthew Shipp er dette ren og skjær dynamitt!

Jan Granlie

Frode Gjerstad (as, B♭-cl), Matthew Shipp (p)

Skriv et svar