Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

GARD NILSSEN’S ACOUSTIC UNITY

«Live in Europe»
CLEAN FEED CF440CD

Den norske trommeslageren, Gard Nilssen, har de senere årene vokst seg til å bli en av de mest spennende trommeslagere i Norge og Norden. De fleste kjenner han kanskje fra bandet Cortex (deres seneste innspilling, «Avant-Garde Party Music», ble anmeldt her på salt-peanuts.eu for få dager siden). Ellers har han de senere årene vært å høre i Zanussi 5, Bushman’s Revenge, Obara’s International Quartet (som straks er ute med plate på ECM), Spacemonkey, Astro Sonic, Team Hegdal, Scent Of Soil, Susanne Sundfør, Lord Kelvin og Puma.

Med seg i sin akustiske trio, har han saksofonisten André Roligheten (hvis nye soloplate «Homeground» er anmeldt her). Han har i lang tid samarbeidet med Nilssen i flere prosjekter, men er mest kjent fra duoen Albatrosh (med pianisten Eyolf Dale). Bassisten Petter Eldh er det svenske innslaget i trioen, som vi kjenner fra en rekke spennende band de senere årene, blant annet prosjektet «Speak Low» med Lucia Cadotsch og Otis Sandsjö, og med Marius Neset.

Dette er trioens andre utgivelse, etter «Firehouse» som kom i 2015, og «Live in Europe» er opptak fra tre festivaljobber i løpet av 2016, fordelt på tre CDer/LPer.

Den første CDen/LPen er fra North Sea-Festivalen i Rotterdam, og er tatt opp den 8. juli, og vi får sju låter. Her får vi møte bandet slik vi er vant til å høre dem. Tre musikere med energi og trøkk, som oppholder seg trygt i et slags 60-tallslandskap, men hvor alt er oppdatert til 2016.

På den andre CDen/LPen, som er innspilt under festivalen i Ljubljana den 2. juli, har man fått med den svenske saksofonisten og klarinettisten Fredrik Ljungkvist som gjest. Det medfører et litt annerledes lydbilde, men uten at det tar bort noe av særpreget og energien i trioen. Allerede i åpningssporet, «Summer Ale» får vi oppleve de to saksofonistene i en herlig duell, før resten av trioen kommer med. Ljungkvist kjenner vi godt fra blant annet det norsk/svenske bandet Atomic, et band som vet hvordan man improviserer relativt fritt, og hvordan man tilpasser hverandre musikalsk. Disse egenskapene har han tatt med seg inn i denne trioen, og sammen med Roligheten «leker» de seg som små barn over Eldhs litt tunge bass-spill og Nilssens lekne trommer.

Den tredje platen er innspilt på klubben Herr Nilsen, under Oslo Jazzfestival den 18. august. Her har de byttet ut Ljungkvist med de to saksofonistene Kristoffer Berre Alberts (fra blant annet Cortex) og Jørgen Mathsen (fra blant annet Zanussi 5 og Krokofant). Og for en kveld dette må ha vært på Victoria! For her har de fått med to saksofonister som ikke gir ved dørene, og Roligheten har mer enn nok med å holde følge. Spesielt gjelder det i forhold til Berre Alberts.

For å sammenligne de tre forskjellige utgavene av trioen, kan man lytte til for eksempel «Hymne/Roundtrip» eller «Zig Zag» , som er med på alle tre platene, men i svært forskjellige utgaver. På Oslo-opptaket, leverer for eksempel Kristoffer Berre Alberts en saksofonsolo som er så rå og tøff at den kunne vært hentet rett fra Albert Ayler, og som «fyrer opp» de to andre saksofonistene, så det svir i de gamle revyveggene på Karl Johansgate.

Dette er et strålende dokument fra tre festivaljobber samlet på tre CDer/LPer, hvor alt låter like forfriskende og tøft. Der trioen kun er trio, får vi det vi aller mest forventer av denne trioen. Tre musikere som kjenner hverandre godt, og som utfordrer hverandre. På utgivelsen fra Ljubljana, leverer Ljungkvist fine bidrag, og er med på å utvide trioen på en fin (og dannet) måte. Mens opptaket fra Oslo nesten er ut av denne verden. Her møtes John Coltrane, Pharoah Sanders og Archie Shepp, som kjører knallhard energi mot Eldh (som nesten høres ut som en ung Charlie Haden innimellom) og Nilssen (som overgår Elvin Jones og hele kostebinneriet), og som hele veien holder tømmene, og som følger de tre saksofonistene helt til døra.

Å utgi en slik trippel-utgivelse, kan være en prøvelse. Musikken kan ofte gjenta seg selv, og man kan få inntrykk av å få flere låter i flere «takes» av samme låta. Men slik er det ikke her. Her får vi hele tiden nye versjoner, og flere av låtene blir belyst fra flere sider. De tre «grunnpilarene» i trioen lar gjestene slippe romslig til på en spennende måte, og det virker som om de tre gjestene liker dette like godt som trioen.

«Live in Europe» er blitt en fantastisk bra live-utgivelse, med et band som inviterer til fest uansett om man er i Rotterdam, Ljubljana, Oslo, eller hvor de måtte oppholde seg. Så da er det vel snart på tide å få de tre på besøk til København, for å velte en jazzklubb eller to. For dette er musikk som hele verden vil ha glede av å høre!

Kjøpetvang!

Jan Granlie

Gard Nilssen (dr), André Roligheten (ts, ss), Petter Eldh (b), Fredrik Ljungkvist (ts, cl), Kristoffer Berre Alberts (as, ts, bs), Jørgen Mathisen (ts, cl)

Skriv et svar