Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

GARD NILSSEN’S SUPERSONIC ORCHESTRA

«Family»
WE JAZZ, WJCD55

Trommeslageren Gard Nilssen har, de senere årene, markert seg som enn av de sterkeste trommestemmene i den europeiske jazzen. Han ble født i Skien den 24. juni 1982, og vi ble egentlig først oppmerksom på han i trioen Puma og deretter i Team Hegdal. Men det var med sitt eget band Gard Nilssen’s Acoustic Unity sammen med saksofonisten André Roligheten og bassisten Petter Eldh at det virkelig «tok av».

Han studerte på jazzlinjen ved Trondheim musikkonservatorium, og ble tildelt tittelen Årets unge jazzmusiker 2006 med trioen Puma, (med gitaristen Stian Westerhus og keyboardisten Øystein Moen), og han har i tillegg vært aktiv i band som Bushman´s Revenge (som nylig kom med sin 20-års jubileumsplate, «All The Better For Seeing You» på Is It Jazz?), Lord Kelvin, Heidi Skjerve Kvintett og Team Hegdal. Sammen med Team Hegdal fikk han Spellemannsprisen i 2015 i jazzklassen for albumet Vol 3, og var i tillegg nominert i samme klasse for Gard Nilssen’s Acoustic Unitys album Firehouse. I 2017 startet han Amgala Temple sammen Lars Horntvedt og Amund Maarud som ga ut albumet Invisible Airships i 2018.  I tillegg ble Gard Nilssen’s Acoustic Unity nominert til Spellemannsprisen i 2019 i klassen jazz for To Whom Who Buys a Record.

Han var Artist in Residence under Moldejazz 2019 hvor han satte sammen storbandet Gard Nilssen´s Supersonic Orchestra med 16 musikere fra Norge og utlandet. Opptak fra konserten ble gitt ut på albumet If You Listen Carefully the Music is Yours.

Og nå er hans supersoniske orkester ute med sin andre utgivelse. Også denne gangen er det en liveinnspilling, fra Mondriaan Jazz i Den Haag, den 8. oktober 2022. All musikken er skrevet av Nilssen, eller han i samarbeid med André Roligheten, eller de to sammen med trommeslageren Hans Hulbækmo. All musikken er arrangert av Roligheten sammen med Nilssen, med god hhjelp fra Petter Eldh, Ole Morten Vågan og resten av bandet.

Og det er virkelig et monsterband vi får høre. 17 musikere i relativt fri flyt. Tre trommeslagere, tre bassister, to trombonister, to trompetere og sju saksofonister. Alle med mer enn en fot i den fritt improviserende jazzen, og alle med en energi og et pågangsmot man ikke hører altfor ofte i dagens jazz.

Og allerede fra starten av «The Space Dance Experiment» forstår vi at dette blir en helt spesiell opplevelse. Her er det bare å skru volumknappen på 11, og la det stå til. Og allerede ii den første låta utmerker altsaksofonisten Signe Emmeluth seg (jeg tror det er henne, men det kan nesten like gjerne være Mette Rasmussen). Men det er ikke hvem som blir kastet ut i en solo som er det viktigste i denne sammenhengen. Her er det det kollektive som er det essensielle. Men alle solisten avleverer strålende og energiske solier gjennom hele albumet.

Dette er blitt et strålende konsertalbum, hvor mye takk skal rettes til lydmann Jørgen Brennhovd og Marc Broer som tok opp konserten og Bård Ingebrigtsen, som har mikset stoffet sammen med Nilssen og Roligheten. For lydkvaliteten på platen er formidabel. Her kan du (nesten) høre hvert lille «knyst» fra alle musikerne, som alle, hele tiden, er ytterst dedikerte til spillejobben.

Noen vil kanskje sammenligne deler av denne utgivelsen med den sør-afrikanske pianisten og orkesterlederen Chris McGregor, og hhans to liveutgivelser fra Bremen (på Cuneiform – skaff deg begge). Men jeg synes Supersonic Orhestra gjør mer ut av musikken enn det McGregor gjorde. For her er det et forrykende ensemblespill og suverene solister over hele linja.  Musikerne har en felles forståelse for hvordan musikken skal låte, de ert alle helt i jazzens verdensklasse både idémessig og teknisk, og blandingen av «veteraner» og «unge løver» av begge kjønn, er med på å gjøre dette til et fantastisk, entusiastisk og skitbra ensemble.

En fantastisk plate fra noen av beste og mest kreative jazzmusikerne i Europa i dag! Og et band som bør få mer enn nok å henge fingrene i når festivalsesongen igjen går i gang.

Jan Granlie

André Roligheten (tenor saxophonne, bass saxophone, bass clarinet, percussion), Eirik Hegdal (sopranino saxophone, c-melody saxophone, Bb clarinet, percussion), Per «Texas» Johansson (tenor saxophone, contrabass clarinet, Bb clarinet, percussion), Kjetil Møster (tenor saxophonne, baritone saxophone, Bb clarinet, percussion), Mette Rasmussen (alto saxophone, percussion), Maciej Obara (alto saxophone, percussion), Signe Emmeluth (alto saxophone, percussion), Thomas Johansson (trumpet, percussion), Goran Kajfes (trumpet, percussion), Erik Johannessen (trombone, percussion), Guro Kvåle (trombone, percussion), Petter Eldh (bass, percussion), Ole Morten Vågan (bass, percussion), Ingebrigt Håker Flaten (bass, percussion), Håkon Mjåset Johansen (drums, percussion), Hans Hulbækmo  (drums, percussion), Gard Nilssen (drums, percussion)  

Skriv et svar