Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

GARY PEACOCK

«Tangents»
ECM

Noe av den beste musikken man har fått fra den amerikanske bassisten Gary Peacock, er de konserter og plater man har fått med han hvor han har vært en del av en pianotrio. Hvem har ikke hatt stor glede av innspillingene med Keith Jarrett Trio, med Peacock og trommeslageren Jack DeJohnette? Tidlig i sin karriere skapte han en ny rolle for bassen som et uavhengig musikalsk element i flere av de historiske grupper han spilte med, blant annet med Paul Bley og Bill Evans. Som bandleder har han også vært innflytelsesrik, og «Tangents» er den andre utgivelsen med denne trioen, hvor han spiller sammen med pianisten Marc Copland og trommeslageren Joey Barron.

Alle de tre musikerne bidrar med komposisjoner til denne neddempede og lyriske platen. Peacock relanserer blant annet komposisjonen «December Greenwings» som man kjenner fra hans tidlige ECM-innspilling «December Poems». Vi får fem komposisjoner av Peacock, to fra Baron, en fra Copeland, som innimellom nesten høres ut som en opplagt Bill Evans, og en felles improvisasjon. Trioen spiller også Miles Davis’ «Blue In Green», og kanskje overraskende, Alex Nords tema fra filmen «Sparetacus», som viser seg nesten skapt for improvisasjon og for denne trioen.

Det starter lyrisk med Peacocks bass i «Contract», og denne balladen gir et godt bud på hva vi har i vente. Peacock spiller overraskende fint, det har ikke alltid vært tilfelle de senere årene, og med Baron og Copland i bakhånd låter dette flott. «December Greenwings» er neste, og vi får en litt annen versjon enn på «December Poems», og det kan høres at dette er tre musikere som har hatt en hyggelig stund i studio i Lugano i Italia.

Og slik fortsetter det. Peacock tar overraskende stor plass i lydbildet, og leder de andre musikerne med seg på en ytterst vakker reise. Baron og Copland viser seg å være det perfekte paret for Peacock, og jeg synes dette låter vel så godt som flere av de seneste innspillingene med Jarrett-trioen. Og «Spartacus» låter som om den var skrevet for denne trioen.

En flott innspilling som beviser at det fremdeles er mer enn liv laga for Gary Peacock. Kanskje er det denne trioen som skal fronte ECM på neste års jazzfestivaler rundt om i Europa? Det hadde i så fall ikke vært meg imot.

Jan Granlie

Gary Peacock (b), Marc Copland (p), Joey Baron (d)

Skriv et svar