Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

GINNE MARKER

«For Seasons To Come»
NORDSØ RECORDS GB008

Den danske vokalisten og gitaristen Ginne Marker er en særegen artist, ikke minst på den danske scenen. Hun regnes mer eller mindre som jazzartist, men går like gjerne inn under «singer/songwriter»-paraplyen, noe hennes debutalbum viser på en fin måte.

Jeg ble først oppmerksom på henne under årets Danish Music Awards Jazz, hvor hun hadde en kort gjesteopptreden. I forrige uke spilte hun konserter i Jazzhus Montmartre, med en innlagt intimkonsert i platebutikken, spillestedet og vertshuset Jazzcup.

Det starter like godt med tittelsporet, hennes egen «For Seasons To Come», som viser at hun går rett inn i singer/songwriter-landskapet, i den delen hvor man  for eksempel finner Norah Jones og Katie Melua. Men i motsetning til Jones og Melua er dette skikkelig årlig og jordnært. Det er enkelt, med kun Marker, hennes fine og myke stemme og gitar. Den går over i «A vie en glace» med fransk tekst i et litt latinlandskap med god assistanse fra Øyvind Ougaards accordeon og Rune Harder Olesens smakfulle perkusjon og Jeppe Grams trommer. En deilig og tilbakelent låt som lukter sommer og Parisisk ettermiddag på en fortauskafé lang vei.

«Some Day» er en litt tyngre låt hvor orkestreringen ligger i et litt gammelt «Trille»-landskap, og hadde den vært gjort på dansk, så kunne den gjerne vært gjort av Trille. Her er det Dan Hemmer som trakterer orgelet, sammen med Aske Jacobys fine el.gitar-kommentarer. Marker synger akkurat passe slepent og avslappet, og teksten hun har skrevet passer fint til melodien.

Og slik fortsetter det med assistanse fra forskjellige musikere. Men det er egentlig i de «enkleste» arrangementene hun virkelig treffer meg. Vi får «Saint», som er en slik en, hvor Markers stemme og gitar spiller hovedrollen, «Tick Of Time» hvor hun har med Jacob Christoffersen på piano, og vi får en fin duo. I «Starry Night» er hun kanskje enda nærmere Norah Jones og noen av de andre «store stjernene» innenfor denne delen av musikklivet, men skal jeg velge, så velger jeg faktisk Marker! «Sunny Days» er akkurat det tittelen forteller. En vakker ettermiddag en varm sommerdag hvor man kanskje har vært på stranden, men har trukket inn i skyggen på en uterestaurant mens kveldsroen senker seg. Og da hun fortsetter med «Lullaby For You» er jeg mer enn klar for natten. Men det er ikke natt enda. Først skal hun holde oss våkne med «3 & Five», før hun avrunder med den fine balladen «Goodnight Good Love», og vi kan lene oss tilbake og «ta kvelden» med Markers fine stemme i øret.

Det jeg best legger merke til på denne platen er, i første rekke Markers stemme, som flyter deilig av gårde som den letteste og deiligste sak i verden. Ved siden av legger man også merke til hennes fine gitarspill, både akustisk og elektrisk. Det er sjelden å møte artister innenfor denne delen av musikklivet som er virkelig gode gitarister. Men her har vi funnet en av dem. Slik at man mer enn gjerne kan høre henne solo, uten altfor mye annet enn hennes stemme og gitar(er).

Platen er sobert og fint produsert av Aske Jacoby, og den er smakfullt gjennomført. Og vi har fått en ny favoritt innenfor musikken som ligger i skjæringspunktet mellom jazz og singer/songwriter.

Jan Granlie

Ginne Marker (v, g), Predrik Damsgaard (b), Jeppe Gram (dr), Dan Hemmer (org), Rune Funch (g), Aske Jacoby (p, g), Øyvind Ougaard (acc), Rune Harder Olesen (perc), Kaare Munkholm (vib), Mads la Cour (tp), Anders Gaardmand (ts), Mads Hyhne (tb), Jacob Christoffersen (p)Skriv et svar