Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

GJERTRUD LUNDE

«Hjemklang»
OZELLA MUSIC OZ 054 CD

Hun har sunget hele livet, Gjertrud Lunde, men vestlandsjenta måtte til Tyskland der hun også stiftet familie for å gi ut debutplate. Etter studietiden ved konservatoriet i Stavanger gikk ferden til Haag og to mastergrader i klassisk sang og tidligmusikk. Det kan høres på «Hjemklang» som er en plate i skjæringspunktet mellom jazz, klassisk og world music.

Til tider kan det være en viss musikalsk likhet med færøyske Eivor Palsdottir, for så i neste øyeblikk å minne mer om Helene Bøksle og Youn Sun Nah. Med seg på plata der Lunde har skrevet mye av både tekst og musikk, har Florian Zenker på gitar og elektronika, Wolfert Brederode på tangenter, Bodek Janke på trommer og perkusjon og ikke minst utrolig flott gjesteopptreden av en annen vestlending, nemlig Arve Henriksen.

Lunde sin Hjemklang er en utrolig bra debut. Hun synger gudommelig vakkert, enten det er på norsk, engelsk, fransk eller portugisisk (!), men kanskje kunne hun utfordret stemmen sin mer, slik både Youn Sun Nah og Palsdottir ofte gjør. Det kan kanskje bli litt ensforming med bare skjønnsang til tider. Derfor kommer også den største gåsehudfaktoren for meg i de partiene der Arve Henriksen tryller med trompeten sin, slik som i begynnelsen av «Gjendines Bådnlåt». Likevel er dette en strålende debut av en artist jeg gjerne hører mye mer fra på plate i framtiden. Og apropos lyd. Det kan være verdt å nevne at Jan Erik Kongshaug i Rainbow Studios i Oslo har mastret og mikset plata. Det er ensbetydende med lyd i referanseklasse.

Roy Ervin Solstad

Florian Zenker (g, elec), Wolfert Brederode (keys), Bodek Janke (dr, perc), Arve Henriksen (tp)

Skriv et svar