Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

GÖRAN STRANDBERG TRIO

«Mevlana»
RESONANSIUM RECORDS, CD002

Den svenske pianisten Göran Strandberg har arbeidet som profesjonell pianist, komponist og arrangør siden tidlig på 70-tallet. Etter å ha studert ved Kungliga Musikhögskolan i Stockholm studerte han ved Berklee i Boston. Han var ofte å se som pianist i bassisten Red Mitchells band Communication, og hans store forbilde var Jan Johansson. Ha har spilt med musikere som Lee Konitz, Dexter Gordon, Art Farmer, Helen Merill, Joe Newman, Thad Jones og Clark Terry, og i 1990 begynte han som pianist i DStockholm Jazz Orchestra., og han har arbeidet mye med større band, så som The Scottish National Orchestra, Estonian Dreamband, Umo Big Band og Norrbotten Big Band.

Bassisten Svanta Söderqvist har vært profesjonell bassist i Sverige de siste 15 årene. Han har sitt eget ensemble, og blir regnet som en av de beste bassistene innenfor jazzen i Sverige.

Trommeslageren Peter Danemo har spilt med de fleste av de ledende jazzmusikerne i Sverige. Han har flere egne band, og man har hørt han blant annet sammen med Lina Nyberg Krister Jonsson Trio, Sven Berggren Room 8, Joakim Milder, Anna Einarsson med flere.

All musikken er laget av Strandberg, med unntak av tredjesporet, «Falling Grace» som Steve Swallow og Mike Gibbs står ansvarlig for.

Og det er en samspilt trio vi får møte. Musikken ligger i et landskap hvor først og fremst Bill Evans dukker opp i bakhodet. Strandberg skriver fine komposisjoner, er en god pianist, med både Jan Johansson og Bill Evans som inspirasjonskilder, men det er også små innslag av utmerket kammerjazz a la Modern Jazz Quartet i noen sekvenser som er med på å gjøre platen interessant. Og i de to komposisjonene «Sphere I» og «Sphere II», er det inspirasjonen fra Thelonious Monk som er fremtredende. Og sammen med det tette samspillet med Söderqvists bass-spill blir dette en ytterst behagelig og fin plate. Og med Danemo som «sisteskanse» kan det nesten ikke gå galt. For han er en trommeslager som vet å tilpasse seg omgivelsene på en positiv og god måte.

«Mevlana» som var en poet og mystiker i rumi-tradisjonen som levde fra 1200 til 1273, og som har vært inspirasjon for innspillingen, er i tillegg blitt en svært behagelig innspilling, med tre musikere som leverer en gjennomarbeidet og fin plate i den gode pianotradisjonen.

Jan Granlie

Göran Strandberg (p), Svante Söderqvist (b), Peter Danemo (dr)

Skriv et svar