Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

GULLBERG/ BALDUCCI

«Hildr»
NORCD 1558

Så runder vi av 2015, et år hvor så mye gikk galt i verden, med en kort (drøyt 27 minutter), men ytterst vakker folkemusikkplate fra Norge.

Karoline Dahl Gullberg og Stian Balducci framstår som en noe særegen duo i det norske musikklandskapet. Med Gullbergs folkesang og Balduccis elektronikk, klarer de på en fin måte å gjøre den norske tradisjonsmusikken moderne, og ytterst levende. Ni låter som spenner over alt fra en sørsamisk bånsull som åpning, via tradisjonelle stev, noe av det vakreste i norsk poesi (Olav H. Hauges «Det er den draumen»), en låt av saksofonisten og plateselskapsdirektør Karl Seglem, og noe de har satt sammen selv.

Og det er blitt en vakker plate, og nok en plate som beviser at den norske folkemusikken står sterkere enn noen gang.

Det starter med «Bånsull», som er sør-samisk og som får et fint og moderne anslag med elektronikken. Deretter får vi Balduccis korte elektronika-låt «Andedrett, som et fint mellomspill, før Gulbergs nydelige sangstemme kommer inn på den tradisjonelle stevtonen «Folkesongen» med tekst av Jørund Tolnes. Her minner det litt om Gunnhild Sundli i Gåte, før vi får mer i låta «Draumen», hvor vi får Olav H. Hauges fine dikt «Det er den draumen», fint pakket inn i Gullbergs stemmer som er lagt i flere lag. Her låter det også tett på Gåte, kanskje på grunn av Tobias Ørnes’ rocka trommer som er med, men dette låter vel kanskje enda sterkere den tradisjonelle folkemusikken enn Orkdalingene i Gåte.

Seglems «Hvileskjær» er neste. Og her er han selv frampå med bukkehornet. Her hører vi han sammen med elektronikken til Balducci i en kort og fin sak.

«Firspringar» swinger fint, og er skapt for å danses til, mens «Eldkule», med tekst og musikk av Gullberg, er en litt mystisk, trolsk ballade som fungerer godt med den sparsomme elektronikken.

«Liksang» er med teksten til «O verden, hav da gode nat» av Odd Melhus, Per Vetrhus og Anders Lunde, og er en liksalme fra Suldal i Rogaland. Etter at jeg har trukket mitt siste pust, tror jeg at jeg vil ha denne sunget i min begravelse, for dette er bare vakkert.

Så avslutter de to med tittelsporet «Hildr», hvor tekst og melodi er skrevet av Gullberg. En kort og konsis avslutning, som fører den norske folkemusikktradisjonen videre, og over mot den moderne electronicaen.

«Hildr» er blitt en fin innspilling, som viser at folkemusikken kan strekkes i nesten hvilken retning man vil, og resultatet blir flott og interessant. Og de to musikerne som utgjør denne duoen gjør en fin jobb på dette opptaket. Jeg kunne mer enn gjerne tenkt meg å høre dette prosjektet live, for eksempel på Vossa Jazz, hvor de hadde passet perfekt inn.

Jan Granlie

Karoline Dahl Gullberg (v), Stian Balducci (elec), Tobias Ørnes (dr), Karl Seglem (goat horn), Geir Johansen (dr)

Skriv et svar

Du må være innlogget for å skrive kommentarer.