Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

GUSTAF LJUNGGREN / EMIL DE WAAL

«Stockholm København
APRIL RECORDS, APR114CD

Det dansk/svenske radarparet Emil de Waal og Gustaf Ljunggren har i mange år vært sentrale i det danske jazzliv med forskjellige prosjekter. Trommeslageren Emil de Waal har vi truffet i prosjekter som Bagdad Dagblad, Fredrik Lundin Overdrive, Kalaha, Maluba Orchestra og i samspill med Gustaf Ljunggren med flere. Multiinstrumentalisten Ljunggren spiller i hovedsak saksofon, men trakterer også gitarer i mange forskjellige versjoner, piano, keyboards, bassklarinett, bratsj og fløyter. Og sammen har de spilt både med kor og med pianisten Søren Kjærgaard og Elith «Nulle» Nykjær.

På denne innspillingen, som er deres andre som duo, spiller de Waal akustiske og elektriske trommer, perkusjon og elektronikk, mens Ljunggren trakterer Fender Rhodes, synth, gitarer og bass, samtidig som begge driver med programming.

De åtte låtene er med unntak av sistesporet, «Pirates» laget i fellesskap, mens den siste er gjort av Ljunggren. Og fra de går behagelig i gang med «Sangur», er dette en plate som passer prefekt når gradestokken har passert 30 grader pluss og solen steker såpass mye at en gammel «skrott» forsøker å finne en skygge og «en kold fra kaassen» for å overleve. Det er behagelig «chill out»-musikk som svever fint forbi uten å bli uinteressant. Men den fester seg heller ikke altfor godt.. Det er to dyktige musikere vi møter, som kjenner hverandres ideer og legger seg fint inntil hverandre som den milde sommerbrisen vi savner på  slike dager.

Det er ikke musikk som stikker eller utfordrer deg som lytter noe særlig. Men det er ytterst behagelig og velregisert musikk som passer både til «en kold fra kassen» og en tørr og kald hvitvin fra Tysklands sydlige breddegrader. For den yngre garde av jazzinteresserte er dette sikkert noe man vil ta til seg og like, men for oss eldre, som bruker mye av vår tid på adskillig mer utfordrende musikk enn dette, kan musikken til fort bli litt likegyldig. Men setter man av tid og lytter intenst, finner man mange fine detaljer i spillet som facinerer.

Jan Granlie

Gustaf Ljunggren (Fender Rhodes, synth, g, prog, b), Emil de Waal (dr, perc, elec, prog)

Skriv et svar