Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

HAMASYAN / HENRIKSEN / AARSET / BANG

«Atmosphéres»
ECM 2414/15

Pianisten Tigran Hamasyan (Տիգրան Համասյան) kommer fra Armenia, og har de senere årene markert seg som en av de mest interessante pianistene innenfor den litt svevende jazzen, som plateselskapene Rune Grammofon og ECM har vært talerør for den senere tiden. På Punkt-festivalen hadde elektronikeren Jan Bang og Erik Honoré satt han i kontakt med trompeteren Arve Henriksen og gitaristen Eivind Aarset, to musikere som passer perfekt sammen med armeneren. I tillegg ville Jan Bang også være med å utforske musikken sammen med Hamasyan, noe som førte til en strålende konsert på Punkt-festivalen i Kristiansand for noen år senere avtalte de tid  i studio i Lugano i Sveits, sammen med platedirektør Manfred Eicher, og resultatet er nå endelig tilgjengelig for den store verden.

Det er blitt et vidtrekkende dobbeltalbum, innspilt og mikset over tre dager i Lugano, noen mil nord for Milano. Vi får låter gjort av musikerne i fellesskap, pluss noen låter gjort av den armenske presten, musikkforskeren, komponisten, arrangøren, sangeren og korlederen Komitas, som levde fra 1869 til 1935.

Og selv om dette er et dobbeltalbum, så krever det nesten at man setter seg ned og nyter hele innspillingen fra start til mål. Dette er overhode ingen innspilling man kan finne låter fra på Spotify eller på andre nedlastningssteder. For, fra mitt ståsted, fremstår hele denne innspillingen som et helhetlig verk. Så har også mange av sporene fått tittelen «Traces» fra nummer en til nummer ti, med noen innsmett fra Komitas innimellom. Fra den litt spede starten med Hamasyan, via den fine «Taces II» og helt til avslutningen, «Angel of Girona» etter Osaac Albéniz og «Qeler tsoler» av Komitas, er dette en ren fryd for øret.

Så kan diskusjonene gjerne gå om dette er jazz eller ikke. Personlig så synes jeg ikke det spiller noen rolle så lenge resultatet er blitt to plater med original, vakker og spennende musikk.

Henriksens trompet som innimellom låter som noe helt annet enn en trompet, Aarsets lange linjer der bak og Bangs forsiktige live sampling, sammenm med Hamasyans flotte pianospill, har gjort dette til en strålende innspilling! Kjøp den!

Jan Granlie

Tigran Hamasyan (p), Arve Henriksen (tp), Eivind Aarset (g), Jan Bang (live sampling, samples)

Skriv et svar