Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

HANK JONES

«In Copenhagen»
STORYVILLE 1018470

Den amerikanske pianisten Hank Jones, ble født i 1913 og døde i 2010. Han vokste opp i Vicksburg, Mississippi, men flyttet tidlig til Pontiac, Michigan, hvor hans far var baptistdiakon og tømmerinspektør! Han var eldste bror til trommeslageren Elvin Jones og trompeteren og orkesterlederen Thad Jones, og var den som «holdt ut lengst» av de tre. Etter hvert dro han til New York og ble en travel musiker på klubber og i platestudio i storbyen, og helt fram til sin død var han en svært aktiv musiker.

Innspillingen «In Copenhagen» er gjort på Jazzhus Slukefter i Tivoli i København den 6. juni 1983, og vi møter han sammen med den danske bassisten Mads Vinding og den amerikanske trommeslageren Shelly Manne i ni mer eller mindre kjente standarder, hvor de åpner med «Just Friends» og avslutter med «What’s New». Mellom disse får vi høre «Au Private», «Alone Together», «Stablemates», «It Could Happen To You», «Scrapple From The Apple», «Budo» og «Tangerine», og hele veien møter vi tre musikerne som virkelig har funnet hverandre denne kvelden.

Hank Jones’ pianospill er gjennomgående fint, om ikke spesielt revolusjonerende. Han kan sin be bop, og fører de to andre musikerne gjennom en fin og velkjent settliste. Riktignok er Vindings basstone veldig 80-talls, hvor bassen ofte fikk en litt merkelig og unaturlig sound. Men det gjør ingenting siden Vindings spill gjennomgående er strålende. Det virker nesten som om Vinding og Niels Henning Ørsted Pedersen hadde en slags vennskapelig konkurranse om hvem som var den beste bassisten, noe som gjorde at begge to strakk seg ekstra langt hver gang de sto på en scene. Og her leverer Vinding, som alltid, flott bass-spill. Og bak det hele får vi Shelly Manne, som man ikke hører så mye på plate, men som spiller strøkent og fint i dette selskapet. Han var vel egentlig en musiker som var den reneste kameleon blant trommeslagerne, og kunne spille like ubesvært med Tom Waits den ene dagen og Charlie Ventura, Woody Herman, Jazz at the Philhamonic den neste, for så å spille med André Previn, Jimmy Giuffre, Chet Baker eller Hank Jones den tredje.

Disse opptakene fra Jazzhus Slukefter, har aldri tidligere vært utgitt på plate, og lydproduksjonen er gjennomgående god. Det er nesten som man føler at man befinner seg i lokalet. Publikum er tydeligvis fornøyd med det de får høre, og applauderer godt mellom hver låt. Jones introduserer låtene på nøktern og dannet måte, og det hele er som å være på jazzklubb på 70- eller 80-tallet hvor mange av de større, amerikanske jazzmusikerne gjerne kom på besøk til små jazzklubber både i Danmark, Sverige og Norge.

Jan Granlie

Hank Jones (p), Mads Vinding (b), Shelly Manne (dr)

Skriv et svar