Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

HANS BACKENROTH Q

«Parker’s Mood»
PROPHONE, PCD263

Den svenske bassisten Hans Backenroth har, gjennom flere år, vært en mye brukt bassist innenfor den mer «streite» delen av den svenske jazzen. De senere årene har vi hørt han mye sammen med saksofonisten Bernt Rosengren, men han har også spilt med Monica Zetterlund, Rune Gustafsson, Lars Erstrand, Ulf Andersson, Rune Carlsson, Sweet Jazz Trio, Kjell Öhman Trio, Ken Peplowski, Ulf Wakenius, Bosse Broberg, Rebecka Törnqvist, Svante Thuresson, Lill Lindfors, Sissel Kyrkebø med flere. Han har også vært å høre mye i Norge og Danmark, blant annet med Karin Krog og saksofonisten Scott Hammilton, og han har samarbeidet med internasjonale stjerner som Harry «Sweets» Edison, Toots Thielemans, Clark Terry, Scott Hamilton, Harry Allen, Buddy DeFranco, James Moody, Kenny Barron, Benny Green, Horace Parlan, Roger Kellaway, Larry Willis, Junior Mance, Deborah Brown, Rolf Ericson, Georgie Fame, Eddie Daniels, Alex Riel, Ed Thigpen, Bobby Durham, Martin Drew, Ernie Watts, Eddie Harris, Doug Raney, Houston Person, Svend Asmussen, Jim Snidero, Jeremy Pelt og Bobby Shew, for å nevne noen. Han har medvirket på et stort antall innspillinger, men ikke så mange i eget navn. Så vidt jeg vet, har han kun utgitt platen «Bassic Instrinct» i eget navn, men også på platen «In a Mellow Tone» i sitt eget og Bengt Hallbergs navn.

De senere årene har han blitt regnet som men av de ledende bassistene i Sverige innenfor den musikken han foretrekker å befinne seg, og hans nye plate, «Parker’s Mood» er virkelig en perle av en hyllest til Charlie Parker.

Her møter vi den sympatiske svensken sammen med altsaksofonisten og klarinettisten Klas Lindquist, gitaristen Erik Sönderling og trommeslageren Karl-Henrik Ousbäck, i 12 komposisjoner, hvor de aller fleste forbindes sterkt med Charlie Parker.

Og de starter med Parkers «Au Private», og far Backenroths intro med det velkjente temaet, og til de runder av med Parkers «Segment» er dette en ren seiersgang, hvor Parkers låter, sammen med noen fra andre, fremføres på strålende vis av de fire musikerne.

Vi får Parkers «Moose The Mooche», «My Little Suede Shoes», «Yardbird Suite», «Parker’s Mood», «Cheryl» og «Segment», og innimellom har Backenroth valgt å legge Jule Stynes «The Gypsy», Davis, Ramirez og Shermans «Lover Man», Cole Porters «What Is This Thing Called Love», George Gerswins «Enbraceable You» og Neal Heftis «Repetition». Og hele veien er det strålende versjoner vi får servert, virkelig, på et sølvfat.

Backenroth er en bassist som spiller så solid og fint som kompbassist at det må være en drøm å spille med for alle. Og som solist er det aldri noe «slinger i valsen». Her blir alt gjort på en kreativ og nydelig måte, og han er nok hovedgrunnen til at dette er blitt en utsøkt innspilling. Hør bare på hans intro på «Lover Man». Strålende!

Altsaksofonisten og klarinettisten Klas Lindquist var helt ukjent for meg før jeg satte på denne platen, men han må være den beste svenskene har til å fremføre denne musikken, etter at Arne Domnérus forlot jordens overflate. I tillegg blir jeg imponert over gitarspillet til Erik Söderlind, som hele veien gjennom er tilbakelent og ytterst kontrollert og fint. Og bakerst rår Karl-Henrik Ousbäck grunnen med ytterst smakfullt og fint trommespill.

I de senere årene er det kommet en rekke innspillinger «drivende» over havet fra USA med hyllester til gedigne musikere som blant annet Charlie Parker. Men veldig ofte får jeg en følelse av at disse platene blir innspilt uten altfor mye glede og entusiasme. Men på platen under Backenroths kontroll, syder og koker av strålende spill og det er tydelig at dette er fire musikere som har lengtet etter å gjøre en slik plate.

I Sverige har vi fått en rekke innspillinger med «kretsen omkring» altsaksofonisten Arne Domnérus opp gjennom årene. Og mange av disse har vært utmerkede innspillinger. Men siden det nå ikke er så enkelt å høre Domnérus live eller på nye plateinnspillinger, synes jeg vi har fått en mer enn god nok erstatning hos disse fire.

Strålende fra start til mål!

Jan Granlie

Hans Backenroth (b), Klas Lindquist (as, cl), Erik Sönderling (g), Karl-Henrik Ousbäck (dr)

Skriv et svar