Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

heART ENSEMBLE

«Oréade»
SMALL SCALE MUSIC, SSM-021

heArt Ensemble består av trommeslageren Yug Guy Thouin, saksofonisten Félix-Anroine Hamel og harpisten og electronica-utøveren Marilou Lyonnais-Archambault, og de holder til i Montreal i Canada. Sammen som heArt Ensemble, har de tidligere utgitt platen «From the Basement» i 2019, og siden «Oréade» også ble utgitt i 2019, så har det tydeligvis vært et aktivt år for de tre.

Men de har holdt på en god stund, og fra 1986 til 1998 opererte de under navnet Guy Thoulin ensemble, og bandet opererer vanligvis som duo uten Marilou Lyonnais-Archambault, men de har for vane å invitere med gjester når de skal gjøre ko0nserter.

Og samarbeidet med Marilou Lyonnais-Archambault har tydeligvis vært så vellykket, at hun også fikk lov til å være med på deres nye plate. Deres forrige var kun duo mellom trommeslageren og saksofonisten, så får vi høre om det å involvere en harpist har gjort noe med musikken.

Vi får 11 «strekk», som er svært variert, siden noen sekvenser, særlig der hvor harpen er med, blir litt svevende i ene øyeblikket, når saksofonisten ikke er involvert, men som endrer seg straks han setter an tonen. Lyden er ikke den beste, og er nok innspilt på enklest mulig måte, mer som et minne fra en eller annen konsert, sikkert i et galleri eller lignende. Trommene er litt fjerne i lydbildet, og det blir saksofonen som høres best.

Men det er sikkert spennende å høre disse tre musikerne på konsert. For dette er musikk som skal oppleves på konsert, særlig når de ikke har tatt seg råd til å gå i et profesjonelt studio, og plateresultatet blir litt «fjernt», og langtfra så «nært» som jeg hadde ønsket det.

Men det er tre dyktige musikere vi møter. Hamels saksofonspill er spennende, om ikke oppsiktsvekkende og trommespillet er løst og ledig. Men det er bidraget fra Lyonnais-Archambaults harpe som gjør platen spesiell, og et lite stykke unna de mange freejazzduoene man ofte hører.

Hvis trioen dukker opp, en gang i ettertiden av koronapandemien, dukker opp i nærheten, skal jeg garantert gå å høre dem. For dette er spennende musikk som ikke kun er fritt og freidig, men dannet freejazz med en felles forståelse for det melodiøse i freejazzen. Og det er verdt å merke segt coverkunsten, som er laget av Marie Lemieux. Den er med på å gjøre lyttegleden enda større.

Jan Granlie

Yug Guy Thoulin (dr), Félix Antoine Hamel (s), Marilou Lyonnais-Archambault (harp, elec)

Skriv et svar