Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

HEAVY BEAUTY

«Propaganda»
AVA MUUSIKA AVA017

Når et band kaller seg Heavy Beauty, og deres plate har fått tittelen «Propaganda», så innser vi fort at dette ikke er musikk a la Chet Baker eller Ben Webster. Og at musikken kommer fra østlige deler av Europa skulle også være relativt åpenbar.

Kvartetten Heavy Beauty består av saksofonisten Liudas Mockunas, gitaristen Jaak Sooäär, bassisten Henno Kemp og trommeslageren Andrus Lillepea. Altså musikere med base enten i Litauen eller Estland.

Både Mockunas og Sooäär har studert i København, og er nok et slags resultat av «ILK-skolen» i kongens by, mens jeg kjenner mindre til bassisten og trommeslagerens bakgrunn.

Vi får åtte spor, som alle befinner seg i grenselandet mellom heavyrock og jazz. Og et band som Livin’ Colors dukker raskt opp i hjernebarken når platen trilles i gang. Men Heavy Beauty har i motsetning til sine amerikanske venner, Liudas Mockunas i front, noe som gjør bandet til en kloning mellom Livin’ Color og svenske Fire!

Vi får elementer av litt heftig jazzrock fra 80-tallet, og mye fritt og råtøft saksofon og gitarspill. Men hele tiden er det rocken som ligger dette bandet nærmest. Vi får heftige trommesoloer, tunge bassganger, gitar med diverse effektbokser og typiske rockeriff, og over det hele svever Mockunas med råtøft saksofonspill.

Nå høres dette muligens noe ensformig og kjedelig ut for jazzfans av den gamle skole, men det er det ikke. De tar det ned der det trengs, og i tredjesporet Mockunas’ «Out of Here», holder de seg i tømmene, helt til Mockunas trekker fram bass-saksofonen og legger et tøft riff i ren Mats Gustafsson-klasse, og vi er i gang igjen.

Men av og til synes jeg de faller litt i jazzrock-fella fra det forhatte 80- og 90-tallet. Men innimellom låter dette både forfriskende og tøft!

Jan Granlie

Liudas Mockunas (bass-s, ts, ss) Jaak Sooäär (g), Henno Kelp (b), Andrus Lillepea (dr)

Skriv et svar