Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

HEGGE

«Beyond Your Wildest Streams»
PARTICULAR RECORDINGS, PI 39

Den norske bassisten Bjørn Marius Hegge har de senere årene utgitt en rekke utmerkede plater i hard-bop-tradisjonen oppdatert til nåtid på en fortreffelig måte.

Nå er han, sammen med alt- og sopransaksofonisten Martin Myhre Olsen, tenorsaksofonisten Jonas Kullhammar, pianisten Vigleik Storaas og trommeslageren Håkon Mjåset Johansen ute med sin nye innspilling med den tidsriktige, og morsomme tittelen «Beyond Your Wildest Streams». Her på salt peanuts* har vi fulgt han siden han var med å vinne jazzintro-konkurransen i 2014 med bandet Operasjon Hegge. Og det er bare å søke på navnet hans i søkefeltet øverst til høyre, så kommer flere anmeldelser opp.

Hegge er født den 11. september 1987, og er oppvokst på det lille stedet Elvran utenfor Trondheim. Og vi påstår gjerne at han er den første profesjonelle jazzmusikeren fra stedet. Han ble eksponert for musikk fra tidlig alder, og begynte å spille gitar da han var syv år. Han begynte å ta timer med både trekkspill og gitar ved den kommunale musikkskolen i Stjørdal. Senere gikk han på Ole Vig Videregående Skole, med spesialisering i musikk. Så dro han ut i verden for å finne seg selv, som begynte med ett år ved Birka Folkehøyskole i Østersund i Sverige. Deretter fulgte et år ved Sund Folkehøyskole i Inderøy i Norge. I 2009 flyttet han til Trondheim, og byttet hovedinstrument fra gitar til kontrabass. Han bor nå i Trondheim, og jobber som profesjonell bassist og komponist.

I 2012 startet han studiene ved jazzavdelingen (jazzlinja) ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU). Her studerte han blant annet under mentorene Eirik Hegdal, Michael Duch og Erling Aksdal. Dette resulterte i en Bachelor Degree, og han ga sin eksamenskonsert i 2016. Han jobber med mange forskjellige ensembler både store og små, og hans spill og komponering består av utvidede grenser for sjangere og andre musikalske konvensjoner. Han foretrekker å skrive spesielt for de involverte musikerne, og komponere musikk som passer for hvert enkelt prosjekt.

I 2016 dannet han kvintetten Hegge, og sammen utforsker de Bjørn Marius komposisjoner med nysgjerrighet og åpenhet. De mottok en Spellemannspris for beste jazzalbum («Vi är ledsna men du får inte längre vara barn») i 2017 (anmeldt https://salt-peanuts.eu/record/hegge/).

Jeg har alltid ment at de stabile bandkonstellasjonene ofte kommer best ut av det i lengden. Da har musikerne fått god tid til å bli kjent med hverandre og lære hverandres styrker og svakheter. Og etter hvert som man har fulgt Bjørn Marius Hegge, har man oppdaget hvor mye sikrere musikerne er blitt overfor hverandre, og at musikken forbedrer seg etter som tiden går.

Og «Beyond Your Wildest Streams» beviser dette til fulle. Her møter vi fem musikere som følger hverandre på en fremragende måte, med Hegges Mingus-lignende bass-spill som «ankerfeste». Og med saksofonistene Martin Myhre Olsen og Jonas Kullhammar som førende solister, er denne delen av musikken tatt godt vare på. Myhre Olsen er også en musiker som har vokst kraftig de senere årene, noe alle hans medvirkninger i andre band beviser. Og Jonas Kullhammar er en av Nordens mest spennende saksofonister innenfor denne hardtsvingende musikken, og er den perfekte saksofonisten i denne kvintetten.

Og bak regjerer selvsagt Hegge med sitt litt tunge og deilige bass-spill, og sammen med veteranene Mjåset Johansen som på sedvanlig måte er med på å trekke ethvert band han medvirker i over i hardtsvingende tilstander, og Vigleik Storaas, som er en strålende pianist som både i egne prosjekter og, særlig, i denne sammensetningen virkelig leverer varene. Hør bare på hans spill på «Musak The Ballad». Vakkert!

Vi får ni komposisjoner, inkludert den tredelte «The Pentatone Suite», hvor del to er ett drøyt minutt med (nesten) stillhet. Dette forstyrrer lyttingen en del, fordi man iler fort til spilleren og skrur opp volumet og sjekker hva som er galt. Men så er det slik Hegge gjerne vil ha det, noe andre musikere har gjort før han med vekslende hell. Men bortsett fra den «forstyrrelsen» er dette en innspilling av aller høyeste klasse. Hegge er en glimrende bassist og komponist, og fører bandet gjennom låtene med myndighet i bass-spillet, og med et slikt band til å følge hans ideer, kan det nesten ikke gå galt.

«Beyond Your Wilsest Streams» er rett og slett blitt et strålende album, som føyer seg inn i rekken av spennende album fra Hegge, Og vil du overbevises om nærheten til Mingus, er det bare å lytte til «The Hegge Soundchecktune», som har svært mye Mingus i seg, som også kjenningsmelodien til den gamle TV-serien «Familien Flintstone» inngår. Strålende! Og innen de avslutter med den fine «Til Viggis», har vi fått servert hard-bop av ypperste klasse fra fem musikere som virkelig behersker denne kunstarten.

Jan Granlie

Jonas Kullhammar (ts), Martin Myhre Olsen (as, ss), Vigleik Storaas (p), Håkon Mjåset Johansen (dr), Bjørn Marius Hegge (b)

Skriv et svar