Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

HEIN WESTGAARD TRIO

«First as Farce»
NICE THINGS RECORDS, NTR011

Hein Westgaard er en gitarist fra Oslo, som har gått på Foss videregående før han reiste til København for å studere ved Rytmisk konservatorium (RMC). Han var ferdig der i fjor, men har bosatt seg ute på Refshalvøen rett nord for operaen i byen. Bassisten Petter Asbjørnsen kommer også fra Norge, nærmere bestemt fra Vestfold, men han har i likhet med Westgaard tilbragt mye tid ved RMC i København, men har, de senere årene pendlet mye mellom Danmark og Norge, og så vidt jeg vet, har han nå bosatt seg i hjemlandet. Trommeslageren Simon Forchammer er pære dansk, og har også tilbragt mye til på RMC.

Westgaard er en sjelden «fugl» i det danske jazzmiljøet. Det er ikke så mange gitarister i landet som dyrker den fritt improviserte jazzen på samme måte som Oslo-gitaristen. Men jeg føler at han den senere tiden har moderert seg litt, noe man kan høre på denne innspillingen. Hans spill tenderer til de frieste av kollegene, som Derek Bailey og John Russell på den ene ytterkanten, Sonny Sharrock i midten, og tendenser til å nærme seg Wes Montogomery i andre enden. Dette er med på å gjøre Westgaard til en original gitarist, som bringer relativt nytt gitarspill til «torgs».

Petter Asbjørnsen er en drivende god bassist, som aldri stikker seg altfor mye fram, men bidrar i høy grad til at dette blir en fin utgivelse. Og bak spiller Forchammer løst og fritt, med et spill som passer perfekt inn i trioens musikk.

Vi får 12 komposisjoner, som alle er varierte og spennende. De fleste er pønsket ut av Westgaard, mens to er kollektive improvisasjoner, hvor særlig i den første, «Variations on Sênor Pint» gir god plass til Asbjørnsens fine bass-spill.

Dette er blitt en relativt neddempet og fin plate, som bør åpne opp for jobber for trioen, ikke bare på de eksperimentelle klubbene i København, men også på de andre klubbene som sysler med slik musikk i resten av Skandinavia og Europa. En kreativ og fin plate alle med interesse for frittgående gitartrioer bør sjekke ut!

Jan Granlie

Hein Westgaard (guitar), Petter Asbjørnsen (bass), Simon Forchammer (drums)

Skriv et svar