Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

HELIOTROOP

«Ennemuistse jahipüssi kuul»
AVARUS

I den senere tiden har vi her på salt peanuts* anmeldt relativt mange innspillinger fra det litt ukjente jazzlandet Estland, men vi mener det er viktig å bringe fram nye, lovende grupper og ensembler ut til folket, og da er det helt naturlig å skrive om hva som skjer på jazzfronten i Estland. Kanskje et av de landene i nord hvor de største endringene skjer innenfor jazzlivet.

Et godt eksempel på hva som skjer blant de unge musikerne i Estland og spesielt i hovedstaden Tallinn, er bandet Heliotroop.

Jeg hørte bandet under Jazzkaar-festivalen i Tallinn for et par år siden, og noterte da at dette bandet var en av festivalens høydepunkter.

De særdeles oppegående, vil kanskje dra kjensel på vokalisten Kadri Voorand, både fra tidligere soloinnspillinger og i gruppen Estonian Voices. Pianisten Kirke Karja har vi også skrevet om før, i anmeldelsen av den flotte debutplata til PAE Kollektiv, hvor hun står som komponist for alle låtene.

I Heliotroop møter disse to, den kvinnelige bassisten Mingo Rajandi, bassklarinettisten Meelis Vind, gitaristen Mads Meister og trommeslageren Eno Kollom.

Flesteparten av låtene er gjort av bassisten Rajandi, og viser fram en komponist som skriver sangbare og fine låter i en moderne drakt med klare referanser til 70- og 80-tallets amerikanske jazz. Resten av låtene er gjort av Karja, mens tekstene er gjort av forskjellige, estiske stemmer.

Det blir unektelig Kadi Voorands stemme som blir toneangivende på platen, selvsagt fordi vokalen står i fokus, og det er interessant å høre henne i en setting hvor hun tydeligvis trives som fisken i vannet. Hennes stemme er usedvanlig klar og åpen, og i og med at hun synger på estisk, så blir dette en helt egen opplevelse.

Bassist Mingo Rajandi skriver fine låter, og hennes bass-spill er også fremtredense. Det er tydelig at det er hun som styrer butikken. Hun har en fin tone i bassen, og hennes teknikk virker svært bra.

Bassklarinettisten Meelis Vind er en stor overraskelse. Han legger seg tett på det vi er vant til å høre John Surman gjøre, med fine, kreative soloer og fint ensemblespill.

Pianisten Kirke Karja vetr vi fra før at er en strålende pianist, noe hun også beviser her. Jeg synes kanskje at hun er mikset litt skarpt enkelte steder, men uten at det fratar henne godord for vakkert spill.

Gitaristen Mads Meister og trommeslageren Eno Kollom er de som holder seg mest i bakgrunnen gjennom innspillingen, men uten deres bidrag ville ikke dette blitt en på langt like fin innspilling. Meister bidrar innimellom bl.a. med noen fine innspill som befinner seg i landskapet til Pat Metheny.

Jeg får en følelse av at hovedkomponist Rajandi har hørt en hel del på basskollega Dave Holland og hans ECM-innspillinger fra 1972 og framover, som for eksempel den strålende «Conference of the Birds» når hun har satt sammen dette ensemblet, for jeg regner med at det er hennes idé. Og det er langt fra de verste ideene å følge når man skal sette sammen et band.

«Ennemuistse jahipüssi kuul» er blitt en original og flott innspilling, fra en gjeng musikere vi ikke kjenner altfor godt til her i Norden, men som de fleste festival- og klubbarrangører bør merke seg!

Jan Granlie

Kadri Voorand (v), Meelis Vind (bcl), Kirke Karja (p), Madis Meister (g), Mingo Rajandi (b), Eno Kollom (dr)

Skriv et svar