Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

HENRIKSEN / JENSSON / SVERRISSON

«Saumuro»
MENGI 107CD

Den norske trompeteren og vokalisten Arve Henriksen, har vært på tur til Island for å treffe gitaristen Hilmar Jensson og baryton- og bassgitaristen Skuli Sverrisson i et musikalsk møte i Sundlaugin på sagaøya.

Trompeteren Arve Henriksen kjenner vi godt, spesielt på grunn av hans helt særegne og såre tone i trompeten. I tillegg har han i en rekke år gjort seg sterkt gjeldende som vokalist. Jensson og Sverrisson er to av de mest ettertraktede musikerne på sagaøya, ved siden av Björk og bandet Sigur Ros. Og innenfor jazzen, er det disse to som har gjort størst internasjonal karriere blant de islandske musikerne.

På «Saumuro», som jeg ikke aner hva betyr, selv om jeg har gjort iherdige forsøk på finne ut av det på internett, møter vi de tre i åtte komposisjoner de har gjort sammen i studio.

Mange vil kanskje hevde at Henriksens trompetlyd ofte låter mer som en japansk fløyte enn en trompet, men her synes jeg vi får beviset på at hans trompettone egentlig kommer fra Island. Særlig når man vet at denne musikken er laget på øya, kommer det særlig klart fram, og hans tone er som å fly over fjellene og isbreene på øya, med den kalde vinden piskende i ansiktet.

Og sammen med Hilmar Jenssons gitar og Skuli Sverrissons baryton- og bassgitar, med Henriksens elektronikk og Sverrissons sampling, er dette blitt en aldeles nydelig plate.

De åtte melodiene foregår alle i rolig tempo og stemning. Henriksen nærmest tvinger fram de såre tonene i de forskjellige låtene, og når han synger, låter det på samme måte som når han spiller trompet. Når vokalen ikke er sår, så høres han ut som en engelsk korgutt flere år før han er kommet i stemmeskiftet, noe som gjør Henriksens stemme inntrengende og vakker. Hør for eksempel på vokalen på sistesporet. Utrolig!

I det hele er dette blitt en nydelig plate, som like gjerne kunne kommet ut på Rune Grammofon eller ECM, og fra start til mål er det så sårt, vakkert og spennende, at man ser fram til den dagen man kan oppleve denne musikken live. Helst langt nord, med nordlyset flommende over nattehimmelen og med litt for mange minusgrader.

Jan Granlie

Arve Henriksen (tp, v, elec), Hilmar Jensson (g), Skuli Sverrisson (barytong, bassg, sampler)

Skriv et svar