Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

HJORTRON

«Skatefolk»
QFTF/165

Når det dukker opp en plate med et bandet som kaller seg Hjortron, og tittelen på platen er «Skatefolk», er man umiddelbart sikre på at bandet kommer fra Sverige, eller kanskje Norge.

Men Hjortron (son betyr multer) er en duo bestående av den sveitsiske gitaristen Anatole Buccella og den Berlin-bosatte saksofonisten Moritz Köther. Og som de forteller i presseskrivet, kommer bandnavnet fra de svenske multene. Alle komposisjonene er gjort av Buccella, med unntak av tredjesporet, «Humming Bird» som Köther står ansvarlig for, og det sjuende, «Living Room Studio» som de to har laget i fellesskap.

Når man møter en duo med dette navnet, og tankene straks ledes mot Sverige og Norge, så blir det ikke noe særlig annerledes når man setter seg ned for å lytte til musikken. For dette er musikk som gjerne kunne vært gjort av to musikere, med nese for det lyriske og vakre, fra Skandinavia. Og selv åpningssporet, «Zurich Song» hat mye av det særpregede, «åpne» og skandinaviske over seg.

Og slik fortsetter de to gjennom de sju sporene. Det dreier seg om vennligsinnet, musikalsk konversasjon mellom elektrisk gitar og altsaksofon, som aldri bli kjedelig, men hyggelig å lytte til.

Det er litt vanskelig å si hvor eminente de to musikerne er, sett i forhold til en del andre utøvere innenfor faget i andre deler av Europa og verden, siden det egentlig ikke åpnes så mye opp for å vise fram sin tekniske dyktighet i spillet, men de to er mer enn gode nok til å lage et album fullt av drømmebilder som «rusler» fint av gårde uten «pigger» i noen retninger.

De senere årene har man fått en viss formening om den musikken man lager i Zurich og Berlin. Det særegne «Berlin-soundet» er, etter hvert blitt lett å kjenne igjen, og slik jeg kjenner jazzen i Zürich, innehar den adskillig mer temperatur enn det vi får møte her.

Men det er hele veien gjennom deilig musikk å lytte til, fra to musikere som har funnet hverandre i et lyrisk og fint, skandinavisk landskap som vi her oppe i nordlige deler av Europa lett tiltrekkes av.

Jan Granlie

Anatole Buccella (g), Moritz Köther (s)

 

Skriv et svar