Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

I JUST CAME FROM THE MOON

«Ånd ud»
APRIL RECORDS, APR089CD

«Ånd Du» er det andre albumet fra danske bandet I Just Came from the Moon. Etter år med turné både nasjonalt og internasjonalt, er albumet en naturlig oppfølger til debutalbumet «Hoax» som kom i 2017 på selskapet Jaeger Community Music, som salt peanuts* selvsagt har anmeldt, og anmeldelsen kan du lese HER.

Bandet er en del av det aktive jazzmiljøet som holder til i andre landsdeler enn hovedstadsområdet, København, noe man til en viss grad også kan høre på musikken og hvilken sjanger de legger seg på. For det er et faktum at musikken fra Fyn og Jylland, og særlig den fra Århus, låter veldig annerledes enn den som lages i København.

Frederik Hagner, bassisten og bandlederen forklarer følgende om innspillingen: «For oss navigerer alle låtene på «Ånd Du» i en verden av både dyp melankoli og naturlig skjønnhet. Det er mye å si farvel til din bekymringsløse ungdom i musikken, blandet med en dyp ro når du innser at det som ligger foran deg kan bli enda bedre.» Musikken ble spilt inn i et bittelite feriehus på den lille øya Fur på Jylland. Bare bandet og en tekniker var til stede i et par utvidede helger. Senere produserte og mikset de det meste av musikken selv. «Vi prøvde noen få produsenter – og var veldig heldige som fikk Stephen Koszler til å lage miksen av «White» (den første singelen og åpningssporet på langspilleren) – men til slutt føltes det mest naturlig å ferdigstille resten av musikken selv. Låtene er veldig personlige, og vi var helt sikre på hvordan vi ville de skulle høres ut.» sier Tobias Andreassen, som spiller trommer og som endte opp med å mikse mesteparten av musikken.

Vi får ni komposisjoner som alle er laget av bandet i fellesskap, og hvor det meste ble skapt på Fur i Limfjorden disse langhelgene. Og ved siden av bassisten Frederik Hagner og trommeslageren Tobias Andreassen, består kvintetten en av gitaristen Nikolai Bugge, trompeteren Jonas Scheffler og saksofonisten og klarinettisten Nis Myrtue.

Musikken er en typisk form for nyere, dansk jazz, slik man liker det i det landet. Det har et snev av 90-talls jazzrock i seg, men er samtidig moderne og spilt på vår tid uten å gå altfor langt tilbake i jazzhistorien for å hente inspirasjon. I motsetning til i Norge og Sverige, har man i Danmark, og særlig utenfor København, sett mye mer til de britiske øyer enn til sitt eget land og Norden, når man skal finne inspirasjon. For mye av denne musikken høres ut som flere av de nyere og «hippe» jazzensemblene man de senere har fått høre fra «fotballøya». Musikken er litt kosmisk, men samtidig familiær. Den er ikke altfor komplisert, men temaene og soliene, som det egentlig er litt få av, er fengende og enkle, nesten som en slags form for indierock.

De fem musikerne takler denne formen for jazz på en fin måte. Det er en fin energi i spillet, og jeg er overbevist om at innspillingen vil få mange fans til å strømme til konsertene de gjør rundt om i Danmark. Men jeg tror det vil være enklere å selge bandet i England enn for eksempel i Norge. Men tittelsporet, «And du», er en riktig perle av en ballade, med bass og bassklarinett i front i starten, som nesten er verdt hele platen alene.

Jan Granlie

Jonas Scheffler (tp), Nis Myrtue (s, bcl), Nikolaj Bugge (g), Frederik Hagner (b), Tobias Andreassen (dr)

Skriv et svar