Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

IKI

«Lava»
DME 11044

Iki er et vokalkollektiv med adresse København, som de senere årene har levert noen flotte konserter og en tidligere innspilling (2011), som også ble kåret til beste vokaljazzalbum i 2011. Kollektivet består bare av kvinnelige vokalister, som opprinnelig kommer fra Danmark, Island, Finland og Norge, altså et skikkelig nordisk kollektiv, og helt i salt peanuts* ånd.

Kollektivet har jobbet sammen siden 2009, og har fått mye oppmerksomhet for sin helt egne tilnærming til musikken og hvordan de gjør sine forskjellige prosjekter.

Filosofien de jobber etter, er å gjøre musikken spontant i øyeblikket. Inspirasjonene kommer både fra jazz, klassisk komposisjonsmusikk, pop, folk og avant-garde. Og på hjemmesiden forteller de at de beskrives som en blanding av Björk som møter CocoRosie og Arvo Pärt.

Åtte unge damer, som dyrker sitt helt eget uttrykk, ikke langt fra Sidsel Endresen og Trondheim Voices, etter min mening, og musikk som innimellom så nordisk som granitten i fjellene, eller furustammene i de store, finske skoger. Innimellom får jeg også litt følelsen av det finske bandet Värtinnä, uten det rockekompet de ofte er utstyrt med.

Den islandske gitaristen Hilmar Jensson er med å fargelegge noen av låtene, noe som gjør seg fint i helheten.

Alle åtte vokalistene bidrar til å gjøre innspillingen til en morsom og interessant affære. Noen ganger høres den ledende stemmen ut som et lite barn som pludrer, i andre øyeblikk som en illsint furie, eller en smektende forførende diva. Og det blir aldri kjedelig, selv om man ikke forstår ett eneste ord av hva som synes. Ofte er det en ledende stemme som fører an over Jenssons gitar og de andre vokalistene som legger vokale akkorder i bakgrunnen. Musikken endrer seg hele veien, og selv om dette er relativt fritt improvisert, så swinger det godt gjennom hele innspillingen.

11 låter som tar oss med på en tur inn i fjellene, ut på viddene, inn i skogene og som gjennomgående gir et inntrykk av noe ur-nordisk.

Et flott kollektiv, som med «Lava» har laget en annerledes, original og fin plate!

(Platen skal være ute i handelen i løpet av kort tid).

Jan Granlie

Kamilla Kovacs, Johanna Sulkunen, Guro Tveitnes, Anna Mose, Sofie Holm, Mia Marlen Berg, Anna Maria Björnsdottis, Mette Skou (v), Hilmar Jensson (g)

Skriv et svar