Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

INGRID LAUBROCK

«Serpentines»
INTAKT CD 272

Den tyske, nå Brooklyn-baserte saksofonisten Ingrid Laubrock, har de senere årene vært en flittig bidragsyter til det sveitsiske plateselskapet Intakts katalog. I eget navn har hun de senere årene kommet med hele seks innspillinger på selskapet, samtidig som hun har bidratt på en rekke andre artisters plater, blant annet sammen med pianisten Kris Davis, gitaristen Mary Halvorson og trommeslageren Tom Raineys plater.

Nå er hun ute med plate med sin sekstett, med trompeteren Peter Evans som gjest. Foruten henne selv på tenor- og sopransaksofon, finner vi kotospilleren Miya Masaoka, pianisten Craig Taborn, elektronikeren Sam Pluta, tubaisten Dan Peck og trommeslageren Tyshawn Sorey, ved siden av Peter Evans på platen.

I løpet av den perioden, fra 2008, hvor Laubrock har hatt base i Brooklyn, har hun utviklet seg kraftig som saksofonist. Hennes tilnærming til musikken har endret seg for hver gang man har hørt henne, og for hver plate i hennes navn har musikken blitt mer og mer fri og eksperimentell.

På «Serpentines» tar hun det frie helt ut. Og selv om Laubrock står som komponist til alle låten på platen, så er dette musikk som inneholder en stor grad av fri improvisasjon, og hvor man beveger seg innenfor en musikktype hvor man hele tiden er avhengig av at kjemien mellom musikerne fungerer.

Og det synes jeg stort sett det gjør her. De fem låtene er relativt krevende, og de krever en viss foirm for konsentrasjon, ikke bare i musikkutførelsen, men også for oss som lyttere.

Egentlig burde denne musikken høres i levende live, og ikke på plate, men så lenge man tross alt oppholder seg et godt stykke unna studioet i Brooklyn, så er det å få musikken på plate det nest beste.

Alle musikerne som er involvert gjør en fin jobb, og besetningen med koto og tuba, sammen med mer konvensjonelle jazzinstrumenter, er original, morsom og spennende. Og selv om man ikke trenger å trekke fram noen spesielle musikere i denne konstellasjonen, er det nesten umulig å komme unna å Craig Taboprns Cecil Taylor-inspirerte og fine pianospill på enkelte av låtene.

Fra de første innspillingene jeg hørte med Laubrock og fram til i dag, har det gått en tid, og hennes utvikling som musiker har vært formidabel. Og jeg gleder meg allerede til neste utspill.

Favoritt: Fjerdelåta «Squirrels».

Jan Granlie

Ingrid Laubrock (ts, ss, glockenspiel), Peter Evans (tp, piccolotp), Miya Masaoko (koto), Craig Taborn (p), Sam Pluta (elec), Dan Peck (tuba), Tyshawn Sorey (dr)

Skriv et svar