Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

INGRID LAUBROCK / TOM RAINEY

«Buoyancy»
RELATIVE PITCH RECORDS RPR1046

Saksofonisten Ingrid Laubrock og trommeslageren Tom Rainey, har i lengre tid vært et «radarpar» innenfor jazzen i Brooklyn i New York. Hun kommer opprinnelig fra Tyskland, og etter en periode i London, satte hun krusen over havet til Sambandstatene, og et nytt liv i det ytterst kreative kunstmiljøet i Brooklyn. I løpet av de senere årene har hun gjort flere plater i eget navn og også en del i samarbeid med andre Brooklyn-musikere, blant annet pianisten Kris Davis og gitaristen Mary Halvorson.

På denne duoplaten får vi fire spor, «Buoyancy», «Twenty Lanes», «The Museum of Human Achievement» og «Thunderbird». Alle komposisjonene er gjort i fellesskap, og jeg tror ikke jeg tar veldig feil om jeg sier at mye av stoffet er fabulert fram i studioet. Musikken ble innspilt mot slutten av en 17 dagers duoturné, og resultatet viser tydelig at turneen var vellykket.

Ingrid Laubrock er en saksofonist som aldri slutter å imponere. Hennes spill har utviklet seg mye etter at han flyttet «over dammen». Tonen i hornet er blitt fyldigere og tøffere, og hennes kreativitet har utviklet seg kraftig siden starten, hvor hun ofte var innenfor den latin-inspirerte jazzen.

Tom Rainey er en av de mest kreative trommeslagerne innenfor den nyere delen av New York-jazzscenen. Han må være utstyrt med verdens største ører, og hver gang man hører han, så følger han sine medmusikanter til siste tone med sterkt og pågående spill.

De fire låtene på «Buoyancy» viser at disse to musikerne passer usedvanlig godt sammen. De improviserer kollektivt, på en måte man nesten skulle tro var nøye planlagt p forhånd. Fra den fine og åpne åpningslåta «Buoyancy», til den stillferdige «Twenty Lanes», den litt svevende «The Museum of Human Achievement» til den nesten stillestående og «truende» «Thunderbird».

Hele platen er en neddempet forestilling, hvor de to dyrker tosomheten i uttrykket, og hvor begge kommer svært godt ut av det. Kanskje ikke en plate for de lyse sommerkvelder, men kommer regnet sigende, så er det bare å sette på denne plata, og du kommer i bedre humør umiddelbart.

Jan Granlie

Ingrid Laubrock (s), Tom Rainey (dr)

Skriv et svar