Historien til den nederlandske musikerkollektivet, Instant Composers Pool går helt tilbake til 1967, hvor pianisten Misha Mengelberg, trommeslageren Han Bennink og saksofonisten og klarinettisten Willem Breuker gikk sammen om å starte en av europas første, musikalske kollektiver innenfor den mer frittgående musikken.
De hentet ideene fra den moderne jazzen og den moderne klassiske musikken, Fluxus-bevegelsen, tradisjonell musikk fra Balkan og andre steder, samt avantgardeteater, og var allerede i starten i førersetet, og de tok ironien inn i jazzen, sammen med sine versjoner av fri og strukturert improvisasjon – eller øyeblikkelig komposisjon – som kom til å bli et kjennetegn på senere bevegelser på improvisasjonsscene både i Europa og i USA helt fram til i dag. Basert på tjue år med dyp forskning, tar Incipient ICP (1966-71) opp historien fra perioden før kollektivet ble formelt startet, med tidligere uutgitte innspillinger av band ledet av Mengelberg i 1966, blant dem en fremføring av deres beryktede «komposisjon» «Viet Cong», med Breuker som en del av Mengelbergs band, som ellers besto av Mengelberg på piano, Piet Noordijk på altsaksofon, Victor Kaihatu på bass og Han Bennink på trommer.
De eneste sporene i denne dobbeltCDen, som er blitt utgitt kommersielt tidligere – og kun på mastodonten ICP Orchestra 50-CD Box Set, og som var med på å feire deres 45-årsjubileum for noen år siden, kommer fra noen studioopptak fra 1967, med et mellomstort band med den tyske trompetisten Manfred Schoof som gjest.
De 17 sporene på disse to plateneviser et nært slektskap mellom prosjekter ledet av Mengelberg og de ledet av Breuker – et sammarbeid og en slags tankeoverføring som bare vokste til Breuker forlot bandet på midten av 70-tallet for å starte Willem Breuker Kollektief .
Tre spor fra 1969 inkluderer den amerikanske keyboardisten og komponisten Frederic Rzewski, samt at vi får «ICP 4 14 Write Your Own Part» hvor man fokuserer på Frans Brüggens kontrabassblokkfløyte. Den siste suiten «Trammermusik» er fra 1971, hvor ICP ledes av Breuker, uten at Mengelberg og Bennink er med i bandet. Her beveger Breuker seg mer mot Kolletief-konseptet, og leder en trommeløs kvintett gjennom sine egne kabaret-inspirerte ideer – med Lodewijk de Boers hardcore elektriske bratsj og broren Han Benninks bror, Peter Benninks på alt- og sopransaksofon – samt Albert Aylers «Angels».
Men de to platene inneholder så uendelig mye mer. Her får vi spiren til ICPs utrolig kreative musikk, hvor frittgående jazz, cabaret, ironi, humor og galskap går opp i den enheten vi etter hvert har lært er selve varemerket på Instant Composers Pool.
På denne tiden var Breuker og Mengelborg de som komponerte for disse vekslende sammensetningen. Og her står de for all musikken, med unntak av Loevendies «September Song», som er en del av Breukers suite som avslutter den første Cden, og Albert Aylers «Angels», som er å finne på den siste suiten. Og hele veien er det Breuker, Mnegelberg og Han Bennink som er de som styrer «skuta», men ICP samlet de fleste frittgående musikerne i Nederland på denne tiden, og her har mange av dem fått sin naturlige plass i den utrolig kreative musikken.
Men det er først og fremst Mengelbergs utrolig fine pianospill, som er inspirert av Thelonious Monk, fluxus-bevegelsen og den frie improvisasjonsmusikken, Breukers energiske, morsomme og tøffe saksofon- og klarinettspill, og Benninks utrolig kreativ trommespill som er de viktigste ingrediensene. Men uten de andre musikerne, hadde de nok skapt noe helt annet.
Hvis du har sans for den frittgående «galskapen» ICP var (og er) eksponenter for, så skal du skaffe deg denne doble Cden, sammen med boksen ICP Orchestra 50-CD Box Set, hvis den fremdeles er å oppdrive. For dette er historiske dokumenter, enhver med «nese» for hvordan den kreative musikken i Europa har utviklet seg, bør ha i hyllene. Og start gjerne med denne dobbeltCDen, og mens du lytter på den, kan du lete deg fram på nettet etter den store boksen.
ICPs musikk burde være pensum på alle jazzutdanninger i Europa. Det var her, pluss i noen miljøer i Tyskland, det hele begynte, og med Breuker, Mengelberg, Bennink og alle de andre kreative musikerne i dette kollektivet, at Europa virkelig ble satt på den fritt improviserende jazzglobusen.
Et viktig, historisk dokument! Og et strålende eksempel på hbordan kreativ musikk skal spilles!
Jan Granlie
Willem Breuker (as, ts, cl, bcl, fl), Peter Bennink (ss, as, ts), Theo Loevandie (ss), Piet Noordijk (as), Manfred Schoof (tp, cor, flh), Eddie Engels (tp), Willem van Manen (tb), Bert Koppelaar (tb), Alfred Smit (tb), Erik van Lier (btb), Misha Mengelberg (p, toy instr.), Frederic Rzewski (elec, p, org), Gilius van Bergeijk (oboe), Lodewijk de Boer (viola), Hasso van der Westen (viola), Maarten van Regteren Altena (b), Frans Brüggen (b.rec.), Arjen Gorter (b, acc), Victor Kaihatu (b), Rob Langereis (b), Han Bennink (dr, whistle, tap dance), Henry Ronde (steel dr)