Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

JACOB DAVIDSEN KAMMERAT ORK.

«og andre dyr»
ILK240LP

Pianisten Jacob Davidsen gjør med «og andra dyr» sin første innspilling på musikerkollektivet ILK. De har holdt sammen siden 2010, og lager en musikk som ingen andre jazzmusikere gjør. Jeg vil kanskje være forsiktig med å kalle musikken for jazz, for dette er ikke musikk du forventer å høre på jazzklubber rundt om i Norden. Men jeg hadde ikke blitt overrasket om jeg hadde funnet bandet på ett eller annet kunstgalleri eller i en mer klassisk konsertsal.

Bandet har den originale besetningen piano (Davidsen), klarinett (Peter Fuglsang), trombone (Jakob Munck), cello (John Ehde) og tuba (Lars Andreas Haug).

Vi får musikk som har jazzelementer i seg, spesielt fordi det er rom for mye improvisasjon, men aller helst får jeg fornemmelser av litt Phillip Glass, litt Claude Debussy, litt barokk og mye spennende og morsomme vendinger.

Vi får 12 komposisjoner, hvor de fleste er komponert av Davidsen, men vi får også bidrag fra Fuglsang og Haug, pluss noen låter hele bandet har gjort i fellesskap.

Spesielt kan jeg like Jakob Muncks fine spill i låta med den misvisende tittelen «Nu er han gået helt i stå», hvor ingenting går i stå. Det er en låt som viser hvilken glitrende god musiker Munck er.

Davidsen spiller fint piano, og hans skriver noen spennende komposisjoner, Peter Fuglsang er en av Nordens beste klarinettister, uansett sjanger, og Jakob Munch er en ytterst kreativ kapasitet på trombone. Den eneste jeg savner litt i lydbildet er cellisten John Ehde, som jeg gjerne ville ha hørt mer fra.

I det hele tatt er det mye fin og spennende musikk på «og andre dyr». De musikalske sjangerne varierer hele tiden, og når platen avsluttes med en slags suite på fem komposisjoner med titlene «- // – 2» osv. fram til «- // – 6», så sitter jeg igjen med en god følelse. Og da har vi vært innom moderne, klassisk musikk, noen jazzlignende ting, minimalisme, og hadde de hatt med en kvinnelig operasanger oppi det hele, så hadde dette vært et helt festspill i seg selv. Musikken blir aldri kjedelig, den oser av friskhet og spilleglede, og det er tydelig at Jakob Davidsen har noen dyktige musikere som kammerater.

Jan Granlie

Jakob Davidsen (p), Peter Fuglsang (cl), Lars Andreas Haug (tu), Jakob Munck (tb), John Ehde (c)

Skriv et svar