Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

JACOB THORKILD

«Be Strong»
TYRFING 008

Den danske gitaristen Jacob Thorkild gir med «Be Strong» ut sitt andre album i eget navn, etter debuten «Art Sleaze» fra 2014, som fikk en viss suksess, både i Danmark og i utlandet. På sin nye plate har med sine faste medsammensvorne, bassisten Nils Bo Davidsen og trommeslageren P.O. Jørgens, i åtte låter som alle er improvisert fram i studio i mai 2015.

Jacob Thorkild er musiker, forfatter og foredragsholder. I fjor var han med i bandet Modern Percussion med saksofonisten Peter Brötzmann, og han har gjort seg bemerket som essayist med serien «Musikhistorier» og i 2011 utga han boken «Improvised Music».

På «Be Strong» oppfordrer han til at man skal være sterk. Og jeg må ærlig innrømme at man skal være rimelig sterk og forberedt når man setter seg ned med denne trioen.

Det er lenge siden jeg virkelig har følt ubehag når jeg har satt på en plate (hva naboene mine sier, tør jeg ikke en gang tenke på). Thorkild er en energisk gitarist som vrir og vrenger på instrumentet som Sonny Sherock på sitt mest intense. De to andre musikerne må bare henge seg på, og «gi jernet» skal de komme gjennom den enorme støyen Thorkild produserer.

Vi får åtte strekk, som alle oppholder seg, ikke i helvetes forgård, men midt i all elendigheten. Dette er stedet for headbanging på profesjonelt nivå, og kun i fjerdelåta, «Sophia» klarer jeg å få noe fornuftig ut av lurvelevenet.

Hele veien er det gitaren som skjærer seg inn gjennom øregangene og inn i hjernen, å gjør med ubekvem. Jeg prøver, gang på gang å få ører og hjerne til å venne seg til støyen, men klarer det ikke.

Jeg innser at Thorkild er en gnistrende god gitarist, og både Davidsen og Jørgens har jeg hørt i andre strålende sammenhenger hvor de har levert varene. Men i dette lurvelevenet klarer jeg ikke å si om jeg synes dette er spennende eller ikke. Det blir rett og slett altfor mye av det gode. Selv om jeg stilte med klar selvinnsikt om å «Be Strong». «Take No Prisoners», kunne vært en alternativ tittel på denne plata. Men Thorkild skal ha pluss for et strålende platecover, om ikke annet!

Jan Granlie

Jacob Thorkild (g), Nils Bo Davidsen (b), P.O. Jørgens (dr)

Skriv et svar