Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

JAKOB PARK TRIO

«Life in a Major Key»
ARC RECORDINGS

Pianisten Jakob Park er dansk-koreansk, og er nå ute med sitt femte album. Han forteller selv at den kulturelle utvekslingen mellom skandinaviske jazzartister og japanske og asiatiske lyttere er blitt viden kjent for en subtil smak og en ekte interesse for jazz, skandinavisk kunst og europeisk kultur. Hvor mange skandinaviske musikere, særlig innenfor jazzen, er det ikke som har turnert opp og ned i Østen de senere årene, godt hjulpet av offentlige støtteordninger, som kanskje har gjort den skandinaviske, og kanskje særlig den norske, jazzen til en forbruksvare i særlig Japan og Sør-Korea, som savner sidestykke. Og denne «opphopningen» av skandinaviske musikere i «solens land» har hatt den positive effekt at flere japanske musikere har søkt seg til Skandinavia for å utdanne seg, og «lære seg» den skandinaviske jazzen gjennom vår kultur og levemåte.

Park har ønsket å kombinere den melankolien man finner her oppe i vår del av verden med den japanske, minimalistiske ro. En ro som kommer naturlig for komponisten og pianisten som er født i utkanten av Seoul, men oppvokst i København, hvor han for tiden bor.

Med seg på platen har han radarparet Jesper Bodilsen på bass og Morten Lund på trommer, som mange vil kjenne som 2/3 av Steffano Bollani Trio, som blant annet utga platene Mi Ritomi in Mente og Gleda på Stunt Records i 2004 og 2005.

I tillegg til trioen har de nvitert med vokalisten Clara Vuust og saksofonisten Nicolai Schuøtz på noen av låtene. All musikken er laget av Park, og innspillingene er gjort i juni 2022.

Og for den som har de to platene med Bollani i hyllene, og som setter pris på dem, vil nok også denne utgivelsen komme et godt stykke opp på favorittlisten. For her får vi skandinavisk musikk man, garantert, kunne satt en del kroner på at var laget av en skandinav.

Og det er ingen tvil om at det fungerer aller best når de tre for holde på alene som trio. Jeg har ikke like stor fascinasjon av Vuusts vokal, som er bra, men som låter veldig som en dansk jazzvokalist, uten den personligheten vi kunne ønsket oss.

Park er en utmerket pianist og komponist, og saammen med Bodilsen og Lund lager de vakker musikk, og i «The Sound of Monk», tar de oss med litt utenfor Skandinavia, og over i Thelonious Monks verden, men ikke mer enn at vi kan høre at det er musikere med alle beina i det skandinaviske (og kanskje særlig det danske) som spiller. Schultz saksofonspill passer godt inn i helheten for å variere i uttrykket, men han er ikke nødvendig for at vi skal like platen.

Nå er det gått noen år siden Bodilsen og Lund reiste Europa rundt med Bollani. Og nå ser det ut til at de har funnet en ny samarbeidspartner som de fungerer perfekt sammen med. Og denne trioen synes jeg skal få holde på lenge – og utvikle samarbeidet enda mer, for dette synes jeg låter svært lovende.

Jan Granlie

Jakob Park (piano), Jesper Bodilsen (bass), Morten Lund (drums), Clara Vuust (vocal), Nicolai Schultz (saxophone)

Skriv et svar